Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Letse komkommerteelt onder LED

De kassen van Getlini in Letland worden soms bestempeld als "een van de modernste kassencomplexen ter wereld" vanwege de duurzame innovaties. De kassen zijn namelijk gebouwd naast een stortplaats. Het afval wordt gebruikt om energie en warmte te produceren die rechtstreeks naar de teelt gaat. Bovendien waren ze de eerste teler die LED's gebruikten om commercieel komkommers te telen.

"Sinds de eerste kas hier werd gebouwd, hebben we flink geïnvesteerd in de nieuwste technologieën," aldus Ricards Ozolins van Getlini EKO. "Afvalgas bevat methaan, een van de meest waardevolle componenten. Dit wordt opgevangen door buizen met gaten, die om de 6 meter in de afvallagen worden geplaatst. Wanneer het gas wordt weggepompt, wordt het geleverd aan de automatische gasregelstations en gaat dan uiteindelijk naar de energie-eenheid.  Daar wordt het gas verbrand en wordt elektriciteit en warmte geproduceerd. Wij gebruiken dat voor het kantoor, de technische ruimtes, de afvalverwerking en de kas. Hoewel we voor de kas voornamelijk op afvalgas vertrouwen, hebben we ook een noodunit die de benodigde warmte kan leveren als dat nodig is."

Hoogwaardige controle
Het mag geen verrassing zijn dat de EKO-kassen van Getlini voorzien zijn van allerlei hightech om alles tot in de puntjes te regelen en de impact op het milieu maximaal te beperken. Zo houden klimaatstations in de kas de omgeving in de gaten. Tomaten en komkommers worden gekweekt in steenwol, een inert medium dat zorgt voor een optimale zuurstofvoorziening van de wortels. Hommels vliegen door kas om tomatenbloemen te bestuiven. Daarnaast beschermen nuttige organismen de planten tegen schadelijke plagen en ziekteverwekkers. "Op deze manier hoeven we geen chemische middelen te gebruiken en houden we de hoge kwaliteit van onze producten intact."

Sensoren die overal in de kassen zijn geïnstalleerd, helpen Getlini om alles in de gaten te houden. "Met het gebruik van draadloze sensoren en ons dataplatform kan Getlini de ontwikkeling van de gewassen bijna realtime volgen. Zo kan men zien hoe veranderingen in de kasomgeving de ontwikkeling van de planten beïnvloeden," zegt Andris Stuks van Synergy Solutions, de leverancier van het plantmonitoringsysteem. "Door het lopende seizoen te vergelijken met voorgaande seizoenen, kunnen we zien waar we betere beslissingen hebben genomen, en Getlini kan leren van fouten uit het verleden, omdat die worden geregistreerd en zichtbaar zijn."

Experimenteren met belichting 
Dat is zeker een belangrijke functie voor de teler. De teler heeft namelijk zijn belichtingssysteem veranderd van HPS naar LED om het energieverbruik te verminderen en de plantproductiviteit te verhogen. "We hebben 600W/400V HPS-lampen vervangen door Fluence VYPR 3p Broad R8-lampen met behoud van het bestaande elektrische systeem, waardoor we het verlichtingsniveau met 60% konden verhogen."

Getlini streefde nog verder naar duurzaamheid en creëerde met Synergy Solutions en Fluence aangepaste software om de controle over de lampen te vergroten. "Op deze manier kunnen we een extreem nauwkeurig verlichtingsschema maken en zeer efficiënt omgaan met ons energieverbruik."

Getlini EKO was ook de eerste teler die voor de komkommerteelt volledig overstapte op LED. "Ons seizoen begint in oktober en eindigt in juni," zegt Ricards. "We hebben samengewerkt met Philips om die komkommerrassen te vinden die het beste presteren in onze omgeving."

De selectie van het LED-belichtingssysteem was cruciaal om de gewenste resultaten te bereiken. "Fluence deelt onze visie op innovatie en hightech," zegt hij. "Het Fluence-team zorgde ervoor dat de modernisering van de kas werd uitgevoerd volgens onze behoeften. Problemen die zich tijdens de ontwerpfase voordeden, werden snel opgelost."

Dergelijke ondersteuning is van groot belang wanneer de teler een horti-pionier is zoals Getlini. "Het was erg moeilijk om correcte, openbaar beschikbare informatie te vinden over LED-modules en hun mogelijkheden," zegt Ricards. "Het was een uitdaging voor onze teeltdeskundigen om te begrijpen welk spectrum het meest geschikt zou zijn voor onze gewassen. Daar kwam de ondersteuning van Fluence om de hoek kijken."

Met een voortdurend oog op duurzame innovaties heeft Getlini in de toekomst wellicht meer in petto dan alleen tomaten en komkommers. "We hebben de mogelijkheid overwogen om medische cannabis te kweken, omdat het een zeer waardevol gewas is. We hebben contact met verschillende farmaceutische bedrijven die onze grondstoffen zouden kunnen gebruiken voor de productie van pijnstillers. Alleen is medicinale cannabis nog steeds niet toegestaan in Letland. In Litouwen is het echter wel toegestaan, en de Europese Commissie werkt aan een plan om de MMJ-industrie daar te ontwikkelen. In dat geval zouden de teeltkosten aanzienlijk stijgen, omdat er veel regels zouden moeten worden nageleefd. Voorlopig is het kweken van medicinale cannabis nog maar een idee. Het zou meer kunnen worden als de regelgeving verandert."

Voor meer informatie:
Fluence Bioengineering
4129 Commercial Center Drive
Suite 450
Austin, TX 78744, VS
Tel.: +1 512 212 4544
info@fluencebioengineering.com
www.fluence.science 

Publicatiedatum: