Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoek naar lokaal composteren serreloof

Boerenbond en partners zoeken in een project ruimere duurzame verwerkingsopties van serreloofstromen.

OVAM, Vlaco, Boerenbond Innovatiesteunpunt en de praktijkcentra PSKW en PCH voeren samen de Cmartlife-actie C12.1 ‘Extractie/recycling van kunststoffen uit land- en tuinbouwpraktijken' (2021-2023) uit.

In dit project gaat Boerenbond op zoek naar ruimere duurzame verwerkingsopties van  serreloofstromen van vruchtgroenten zoals tomaat, paprika en komkommer. Vandaag wordt deze stroom hoofdzakelijk verbrand of buiten Vlaanderen verwerkt.

Concreet bekijkt het consortium professionele compostering in Vlaanderen als een manier om de kringloop op een lokale, kwaliteitsvolle en economisch verantwoorde manier te sluiten. Cmartlife C12.1 (LIFE) is daarmee complementair met andere initiatieven rond de valorisatie van kasafval zoals EIP OG Selova en LA-project Zero-Waste.

In de beginfase van Cmartlife C12.1 werd een gedetailleerd overzicht vastgelegd voor vijf verschillende vruchtgroenten van zowel de huidige als potentiële alternatieve scenario’s inzake teeltwijze, teeltmaterialen, prijzen, verwerking, en verwerkingskost.

Zo synthetiseerde Vlaco de verschillende conventionele en alternatieve scenario’s in deze tabel: dit overzicht houdt impliciet rekening met moeilijkheden inzake scheidingstechnieken die doorheen het project opgetekend werden (loof versus touw & clips). Met deze data uit het eerste werkpakket, legde het consortium de basis voor enkele technische proeven, een juridische optimalisatie-oefening en een kosten-/batenanalyse in het vervolg van Cmartlife-actie C12.1.

Teelt- en composteerproeven
Er werden teeltproeven opgestart (2022-2023) in de serres van Proefcentrum Hoogstraten (PCH) en Proefstation groententeelt (PSKW) en anderzijds composteerproeven (2021-2023) met serreloof bij diverse groencomposteerders. 

Het PCH focust op de vergelijking (trostomaat Marinice, plantdatum  september 2022, belichte teelt) inzake de arbeidsefficiëntie van het werken met standaard nylon- versus viscosetouwen en met metalen versus plastic clips. In een tussentijdse evaluatie gaf PCH reeds aan dat het aanbrengen van metalen clips (Tom-systeem) met tang vlotter verliep dan het manueel aanbrengen van plastic clips. De arbeidsefficiëntie van het clipsen kon zo met ongeveer 13-17% toenemen (Tom-systeem). Bij dit systeem werden ook de mogelijkheden getest van het gebruik van viscose touw, gemaakt van cellulose vezel en bijgevolg volledig biologisch afbreekbaar. Deze biologisch afbreekbare variant wordt vergeleken met de conventionele touwen voor breuk en elasticiteit.

Het PSKW vergeleek in een paprikateeltproef (Rode blokpaprika Mavera, plantdatum december 2021) het gebruik van cordenka (viscose) met PLA touw in combinatie met metalen clips (Tom-systeem) versus indraaien (cliploze teelt). Clipsen in paprika zou tijdsbesparend kunnen zijn, het kan ook wenselijk zijn in het begin van de teelt om de planten meer vegetatief  te houden. Daarbij keek PSKW voor de touwen naar parameters zoals breuk, elasticiteit, vastheid in knopen en compatibiliteit van de dikte met clips.

Bekijk hier de hele update vanuit Boerenbond.

 

Publicatiedatum: