Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Freshuelva mikt dit seizoen op 270.000 ton aardbeien

Rafael Domínguez, manager van de Spaanse telers- en exporteursvereniging Freshuelva, verwacht dit seizoen een oogst van ongeveer 270.000 ton aardbeien, vergelijkbaar met die van 2022. "Tenminste, zolang de weersomstandigheden blijven meezitten", zegt hij.

Domínguez wijst er evenwel op dat de dalende koopkracht in Europa een bron van zorg is voor de sector. "In de bestemmingslanden voor het zachtfruit van Huelva, zoals onder meer Duitsland, Frankrijk, Nederland en België, kan de inflatie leiden tot een lagere vraag naar ons product. Bovendien zijn onze kosten fors gestegen."

Felle concurrentie uit Marokko voor frambozen
De manager van Freshuelva betreurt dat het frambozenseizoen in de herfst slecht is verlopen vanwege "de oneerlijke en felle concurrentie uit Marokko". Marokko heeft bijna twee keer zoveel product naar de Europese markt verzonden als Huelva, waardoor de Spaanse telers hun inkomsten fors hebben zien dalen. Het Marokkaanse product is goedkoper vanwege de lagere teeltkosten. "Marokko wordt in de export naar Europa ook niet behandeld als een derde land, maar dat is het natuurlijk wel. De markt is bijgevolg ingestort." 

"We maken ons zorgen, omdat er geen oplossing wordt gezocht voor dit probleem", klaagt Domínguez. "We kunnen ons product niet op gelijke voet verhandelen." De manager vraagt dat Marokko vanaf een bepaald tonnage een kost zou moeten betalen bij de douane, want nu betalen ze geen invoerrechten op frambozen, hoewel het geen EU-land is.

Bron: lavanguardia.com

Publicatiedatum: