Rob Linders (Riny van der Staak) vindt weg omhoog na uitbreiding met Spaanse importgroenten

"Focus op afzet richting gastronomie en convenciencebedrijven in Duitsland, Frankrijk en Luxemburg"

Tholen - Na bijna 20 jaar bij Riny van der Staak gewerkt te hebben, nam Rob Linders per 1 januari 2020 de exportzaak op het Venlose Fresh Park-terrein over. Toen enkele weken later het coronavirus zijn intrede in Nederland deed, volgde een moeizame start van zijn zelfstandig ondernemerschap. Inmiddels heeft Rob de weg omhoog gevonden, onder meer dankzij de uitbreiding van zijn assortiment met Spaanse groenten in de winterperiode. "Ik zie nog volop groeipotentie!"

"Voorheen was het in de winter vaak een kwestie van een rustigere periode overbruggen, maar ik vind deze winter de handel erg goed doorlopen", vertelt Rob. "Dit jaar hebben we een start gemaakt met de verkoop van de Spaanse groenten. Het seizoen startte ondanks de hooggespannen verwachtingen niet eenvoudig, maar inmiddels weten steeds meer klanten me te vinden, zowel buitenlandse klanten als de Nederlandse exporteurs."

Nieuwe tak van sport
"Voor mij is de import een nieuwe tak van sport, maar het is gaaf om te zien dat het aanslaat. Ik ben heel flexibel op het gebied van verpakkingen en klanten kunnen hier voor kleine en grote volumes terecht", zegt Rob. Het is vooralsnog niet zijn ambitie om de import uit te breiden naar Spaans fruit. "Citrus zou nog kunnen, maar in de zomer heb ik het veel te druk met de Hollandse handel. Bovendien is er in het zomerfruit meer dan voldoende aanbod bij de Hollandse importeurs."

"Ik zie het als een voordeel dat ik een kleine speler ben. Het is vast leuk om volle auto's trostomaten te importeren, maar het gaat erom wat er onderaan de streep overblijft. Ik heb weinig kosten en de handel kan daardoor ook tegen lage marges de deur uit. Al ben ik dan een kleine speler, er zijn volop mogelijkheden om een goed rendement te halen, maar elke dag is weer een wedstrijd."

Focus op gastronomie en convenience
De klantenkring van Riny van der Staak zit traditiegetrouw vooral in Luxemburg, Duitsland en Frankrijk. "Ik heb klantjes voor een paar kisten koolrabi, maar ook voor twintig pallets wortelen in de week. Nu zitten onze Duitse klanten tot zo'n 100 kilometer over de grens, maar ik zie ook oostelijker nog wel mogelijkheden. We richten ons voornamelijk op de gastronomie en conveniencebedrijven en de uitbreiding zoek ik ook in dit segment. In mijn ogen zal die afzet de komende jaren alleen maar verder toenemen. Zeker de jonge generatie kiest steeds meer voor gemaksproducten. Er wordt nauwelijks meer een rode kool in de supermarkt verkocht, maar wel in een maaltijdsalade of magnetronmaaltijd."

"Net als de rest van het assortiment wil ik staan voor de kwaliteit. Daarom sta ik ervoor dat alle handel hier binnen twee dagen is verkocht. En er gaat geen doos de deur uit, zonder dat ik zelf de handel heb gezien. Om aan de wensen van je klanten te voldoen moet je weten wat je verkoopt. Ik ben er namelijk van overtuigd dat mensen terugkomen op kwaliteit", zegt Rob. 

Meer vastigheid
De handel betrekt Rob voornamelijk bij telers en telersverenigingen. Daarnaast koopt hij vanuit kantoor op de klok bij The Greenery, ZON, Veiling Zaltbommel en tot vorig jaar bij FruitMasters. "Maar het veilingaanbod wordt met het jaar minder. Hooguit 10 tot 20% betrek ik nog maar bij de veiling." Een belangrijke trend de afgelopen jaren is volgens Rob dat klanten steeds meer handel willen doen op contractbasis in plaats van dagbasis. "Klanten willen vastigheid en dat kan ik goed begrijpen." 

"Ik doe vooralsnog alles samen met mijn vriendin Janine, aangevuld met een collega op de administratie. Met twee man spreken we vijf talen, dus we kunnen de hele wereld. aan." Wel zou Linders zijn team graag uitbreiden met een collega die mee handel kan drijven. "Ik ben iemand die altijd op zoek is naar mooie handel. Een vliegende kraai vangt tenslotte altijd wat, maar er liggen meer kansen in de handel dan wij nu kunnen behappen."

Voor een naamswijziging koos Rob bij de overname bewust niet. "De naam Riny van der Staak is sinds 1974 bekend in het hele land. Daar wilde ik bij de start nog niet vanaf stappen. Maar inmiddels weten de klanten ook dat Rob Linders het goed doet. Door tijdsgesprek is het er nog niet van gekomen, maar binnen afzienbare tijd zal de naam Linders ook op het pand sieren!"

Voor meer informatie:
Riny van der Staak groente en fruit
Venrayseweg 132a
5928 RH Venlo
Tel: +31 (0)77 3969162
r.linders@rinyvanderstaak.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven