WUR lanceert website Digital Innovation Hub

Wageningen University & Research lanceert de Digital Innovation Hub. Deze pagina is bedoeld om de foodsector te ondersteunen bij digitale innovatie. De trage invoering van digitale technologieën kan een risico vormen voor het vermogen van de Europese Unie om te concurreren in de wereldeconomie, te groeien en nieuwe banen te creëren, en kan een bron van ongelijkheid zijn.

Het initiatief ‘Digitalisering van de Europese industrie’ van de Europese Commissie moet ervoor zorgen dat alle bedrijven - groot of klein, in elke bedrijfstak en op elke locatie - kunnen profiteren van de nieuwste digitale innovaties. Wageningen University & Research versterkt haar rol als Digital Innovation Hub in het agrofooddomein en heeft daartoe onlangs een webpagina gelanceerd.

Digitale Innovation Hubs, of DIH's, zijn een belangrijk onderdeel van het initiatief "Digitalisering van de Europese industrie" van de Europese Commissie. Deze hubs helpen bedrijven te begrijpen hoe ze hun processen, producten en diensten kunnen verbeteren met behulp van digitale technologieën.

One-stop-shops voor digitale transformatie
Mireille van Hilten, Senior Researcher Business Informatics Agri-food bij Wageningen Economic Research: "De rol van WUR als DIH komt voort uit twee Europese projecten die we coördineren: agROBOfood en SmartAgriHubs. We zitten momenteel midden in het proces om onze rol als DIH te vertalen naar interne werkwijzen en processen. De creatie van deze webpagina is een eerste tastbaar resultaat van de professionele organisatie van WUR als DIH voor de brede agri-foodsector in de Nederlandse regio en in de hele EU."

DIH's zijn non-profit one-stop-shops die bedrijven - met name kleine en middelgrote ondernemingen (MKB) - en publieke organisaties ondersteunen bij hun digitale transformatie en hen diensten aanbieden zoals:

  • Experimenten met nieuwe digitale technologieën om inzicht te krijgen in mogelijkheden en rendement voordat investeringen worden gedaan. Dit omvat software, hardware, bedrijfsmodellen, maar ook demonstratiefaciliteiten, co-design en proefprojecten.
  • Vaardigheden en opleiding om digitale innovaties optimaal te benutten, bijvoorbeeld train-de-trainer programma's, onlinecursussen zoals MOOC's, stages en uitwisseling van opleidingsmateriaal.
  • Ondersteuning bij het vinden van investeringen, waaronder haalbaarheidsstudies, ontwikkeling van bedrijfsplannen, incubatie- en versnellingsprogramma's.
  • Ecosysteem- en netwerkmogelijkheden via marktplaatsen en bemiddelingsactiviteiten.

Wageningen Digital Innovation Hub voor agri-food
"Stel dat een bedrijf werkt aan een robotoplossing die heel gericht gewasbeschermingsmiddelen in het veld spuit en dit bedrijf zoekt een testfaciliteit. Bij WUR hebben we deze testvelden en locaties in huis, we gebruiken ze bij ons dagelijks onderzoek. Via onze rol als DIH kunnen we die ook aan anderen ter beschikking stellen", vertelt Mireille. "We kunnen ook denken aan het vinden van financiële bronnen om de ontwikkeling van een prototype te ondersteunen, of vragen met betrekking tot duurzame en innovatieve bedrijfsmodellen."

Op de webpagina staan de actuele diensten die WUR, en op de Wageningen Campus gevestigde partnerinstellingen en organisaties zoals StartLife of FoodValley, kunnen aanbieden. De lijst is niet uitputtend: ondernemers, startups en bedrijven die op zoek zijn naar diensten op het gebied van landbouw, voedsel, visserij, onderwijs en milieu, worden uitgenodigd om contact op te nemen via het contactformulier.

Bron: Wageningen University & Research 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven