Nationale en internationale zachtfruitsector trekt weer naar Den Bosch

Tholen - Van Azerbeidzjan tot Canada. De International Soft Fruit Conference, die gisteren gehouden werd in de Brabanthallen in Den Bosch de dag na de Aardbeiendag, trok een internationaal publiek. De ontwikkelingen in de sector gaan dan ook razendsnel.

Door alle perikelen werd het ISFC tweemaal uitgesteld en dat betekende dat gisteren eindelijk de deuren van de Brabanthallen weer geopend werden voor een internationaal publiek actief in de teelt van zachtfruit. In die twee jaar zijn de ontwikkelingen in de sector uiteraard alleen maar verdergegaan.


De mannen van YieldComputer, in staat tot oogstvoorspelling in zachtfruit met een datagedreven oplossing. Bekijk de fotoreportage hier volledig

Sowieso is de zachtfruitsector, en met name de teelt op substraten en in kassen, volop in ontwikkeling. Niet alleen het areaal is wereldwijd gigantisch toegenomen, waarbij Noord-Amerika het voortouw neemt, maar ook de technische ontwikkelingen gaan hard. De komst van doordragers in de aardbeien, het residuvrij telen dankzij de inzet van UV-C, de toevoeging van LED, nieuwe teeltsystemen, de toepassing van robots in de teelt en de inzet van warmte in de teelt. Het zijn zaken waar de afgelopen jaren veel kennis over is opgedaan en waarvan we sowieso de komende jaren ook weer meer gaan horen.


Vader en zoon: Ronald en Bram van Asseldonk. Bram werkt deels thuis en deels bij Plantenkwekerij De Kemp. Aardbeienkwekerij van Asseldonk heeft de opvolging klaar staan. Bekijk de fotoreportage hier volledig 

Tegelijkertijd is het ook een sector die kampt met serieuze uitdagingen. De huidige aardbeienprijzen – (te) laag – laten zien dat ondanks de inspanningen van de telers en de handelspartijen de afgelopen jaren er nog geen vaste plek is voor de winteraardbei uit de Noord-Europese kassen. De energiecrisis en de keuze van de retail voor met name Spaans product heeft dat pijnlijk duidelijk gemaakt. De afgelopen jaren kampten met name de Britten bovendien met serieuze arbeidsproblemen – al lijkt dat dit jaar verleden tijd, nu er buiten de EU-regels om arbeidsmigranten uit diverse landen verwelkomd worden.

Houweling is undercover Thomas D en Patrick v S en Claudia Weick van IntraHorti. Wil jij de mannen achter de emmer leren kennen?

Vandaag wordt de zachtfruitweek beklonken met een tour langs diverse aardbeienproeven en bedrijven. Bekijk de fotoreportage van de beursdagen hier. 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven