Beperkte Europese vraag dwingt Marokkaanse exporteurs op zoek te gaan naar alternatieven

Marokkaanse exporteurs wachten geduldig op prijsstabiliteit in Europa, waar soms zeer lage prijzen worden geboden voor sommige Marokkaanse producten. De verklaring moet volgens Mostafa Mohattan, commercieel directeur van Fructimoor, gezocht worden in de weersomstandigheden, met een lange zomer in Europa die de eigen oogst in de tijd heeft gerekt. "We hebben onze export naar de Europese markt naar beneden moeten bijstellen en onze producten naar andere markten moeten verladen, waaronder andere Afrikaanse landen, waar de vraag groeit", aldus Mostafa. 

Toch is het jonge bedrijf erin geslaagd zijn activiteiten uit te breiden. De groente- en fruitexporteur uit de regio Souss-Massa heeft volgens Mostafa zijn netwerk van telers in één jaar tijd kunnen verdrievoudigen en contracten kunnen sluiten met groothandelaren, commissionairs en verwerkingsbedrijven. 

"Hoewel de Europese vraag naar sommige van onze producten nog steeds traag is, denken we dat daar snel verandering in zal komen. We hebben ook al contracten gesloten met verwerkingsbedrijven. Ondertussen hebben we ons netwerk van telers uitgebreid om ons aan te passen aan enkele beperkende omstandigheden. Zo hebben we de teelt van watermeloenen uitbesteed aan telers in Mauritanië vanwege het watertekort in Marokko. We kunnen 400.000 kg watermeloenen per maand exporteren. We blijven verder de internationale markt voorzien van de Nadorcott-mandarijnen uit Marrakech en Agadir."

Meer dan een exporteur van groenten en fruit, wil Fructimoor zich profileren als een Marokkaans inkoop- en adviesbedrijf in de tuinbouwsector, gericht op de agrovoedingsindustrie. "Een pizzafabrikant nam bijvoorbeeld contact met ons op om een grote bestelling voor rode paprika's te plaatsen. We adviseerden hem om, in de mate van het mogelijke, zijn voorraad grotendeels aan te leggen aan het einde van de oogst, in maart en april, wanneer de paprikaprijzen het laagst zijn. We reserveren exclusief voor deze klant de laatste oogstronde van enkele van onze paprikatelers." 

Dus in plaats van uitsluitend te vertrouwen op AGF-hubs, die niet stabiel zijn, wil de exporteur zijn activiteiten uitbreiden en zich richten op de voedingsindustrie, met meer zichtbaarheid en controle van kosten en grondstoffen voor alle spelers in de waardeketen, van telers tot verwerkingsbedrijven en exporteurs.

"We nodigen voedselproducenten uit om hun grondstoffen te komen halen bij onze partner-telers in Marokko. Ze hebben een solide ervaring en een grote knowhow op dit gebied. We hebben de vaardigheden, de middelen, zeer vruchtbare grond en kassen die niet verwarmd hoeven te worden omdat ons klimaat gunstig is. Maar we geven wel de voorkeur aan gewassen die minder water verbruiken."

"In 2023 zullen we onze klanten en ook onze markten diversifiëren. We kijken ernaar uit om samen te werken met nieuwe partners over de hele wereld en om met hen langetermijnactiviteiten te ontwikkelen", besluit hij.

Voor meer informatie:
Mostafa Mohattan
Fructimoor
Tel: +33 659752318 / +212 656873543
contact@fructimoor.com
fructimoor.com


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven