Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vakbonden verdeeld over eindbod werkgevers cao glastuinbouw

Een ruime meerderheid van de FNV-leden die werken in de glastuinbouw, heeft het eindbod van hun werkgevers afgewezen. Dat brengt de vakbond naar buiten. Op de Aardbeiendag sprak voorzitter Adri Bom-Lemstra namens Glastuinbouw Nederland woensdag nog de hoop uit dat het tot een akkoord zou komen. De meerderheid van de leden van vakbond CNV stemde wel in.

Linda Slagter, bestuurder FNV Agrarisch Groen spreekt van 'den dappere stap van de leden, die altijd erg loyaal en trouw naar hun werkgever zijn.' "Die loyaliteit is nu te vaak op de proef gesteld." De vakbond heeft de werkgevers inmiddels gevraagd om met een beter bod te komen.

Met het eindbod van de werkgevers zouden de werknemers er zeker 5% in koopkracht op achteruitgaan, aldus Slagter: "We zijn teleurgesteld. Dit is niet de manier waarop je de jarenlange loyaliteit van je werknemers beloont."

Ver uit elkaar
Er zit een flink gat tussen het eindbod van de werkgevers (3% per 1 januari 2023 en 2% per 1 juli 2023) en de looneis van de FNV. De vakbond wil de stijging van de kosten van het levensonderhoud terugzien in de salarissen. Ook heeft de vakbond voorgesteld om een algemene prijscompensatie op te nemen in de cao.

CNV Vakmensen roept werkgevers op om samen met de vakbonden te bekijken of er alsnog tot een gezamenlijke cao kan worden gekomen.

Slagter namens FNV "We begrijpen dat een aantal werkgevers het ook lastig heeft, maar een toenemend aantal werknemers weet niet meer hoe ze het financieel moet bolwerken. Dat leidt tot ontevredenheid op de werkvloer en met een dergelijk bod van de werkgevers wordt het er niet beter op."

35.000 werknemers
In de glastuinbouw zijn gemiddeld 35.000 werknemers actief. In het piekseizoen is dat aantal vele malen hoger. Zij kweken groente, bloemen en planten in kassen voor onder andere supermarkten en tuincentra. 

Bron: FNV / CNV