"Marokko kan z’n voordeel doen met de wereldwijde hype rond hete chilipepers"

Mzab hot chili peppers, een Marokkaans bedrijf dat habanero’s teelt en exporteert, zal in de zomer van 2023 de internationale markt betreden. De aankondiging komt van CEO Saleh Halfi, die vertelt dat het bedrijf dit seizoen 50 ton verwacht te oogsten. "We komen van 5 ton vorig jaar. We hebben monsters over heel Europa gestuurd en we hebben al bestellingen ontvangen voor bijna de helft van onze productie", verzekert Saleh. 

Dit succes van de Marokkaanse habanero wordt volgens Saleh door verschillende factoren verklaard. "Er is een wereldwijde hype voor chili en hete sauzen. Iedereen draagt eraan bij: voedingsindustrieën, chililiefhebbers, voedselproducenten, influencers, enz. De Marokkaanse habanero kan dankzij zijn uitstekende kwaliteit een plaats veroveren in deze branche."

Volgens de teler hoeft de Marokkaanse habanero niet onder te doen voor de Mexicaanse. "De smaak van de Marokkaanse habanero is bijzonder. Ik teel 5 soorten habanero’s en andere chilipepers (rode, oranje, gele, chocolade pepers en Ghost pepper), naast een beperkte hoeveelheid Dragon's breath. Elk ras heeft een bijzondere en authentieke smaak. Op de Scoville-schaal variëren de pepers die ik teel van 350.000 tot 2,5 miljoen. Esthetisch gezien zijn de pepers mooi en hebben ze felle kleuren, wat goed is voor de supermarkten. De meest pittige zijn daarentegen minder aantrekkelijk, maar worden hoe dan ook eerder begeerd door liefhebbers die meer om smaak dan om esthetiek geven. De maatvoering gaat van 1 tot 10 cm."

Het meest relevante argument om voor de Marokkaanse habanero te kiezen, is volgens Saleh de nabijheid van Marokko tot Europa in vergelijking met Mexico. "Het is vrij rationeel om een dichterbij gelegen herkomst te kiezen als de kwaliteit concurrerend is, vooral omdat het product bederfelijk is." De teler richt zich met name op de Europese markt en heeft al orders ontvangen uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België, Zwitserland, Duitsland en Spanje.

De habanerosector in Marokko wordt voornamelijk geëxploiteerd door buitenlandse bedrijven, Franse of Spaanse, die de pepers in kassen telen. Mzab hot chilli peppers wil zich onderscheiden van deze concurrentie. "Wij telen in de vollegrond, om de seizoens-gebondenheid van de producten te respecteren. We respecteren de bodem en gebruiken biologische teeltprocessen en -technieken om toegevoegde waarde aan ons product te geven." Uiteindelijk streeft Saleh ernaar een Marokkaanse hete saus te ontwikkelen die fijner en ook betaalbaarder is dan wat nu beschikbaar is op de markt.

Voor meer informatie:
Saleh Halfi
Mzab hot chili peppers
Tel: +212 641429392 (Marokko)
saleh.halfi@gmail.com 
https://linktr.ee/mzab.hot.chili.peppers 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven