"Indoor farming heeft complexe teelten nodig om winstgevend te zijn"

"Sinds we ons bedrijf hebben gelanceerd, hebben we gemerkt dat de grootste uitdaging voor telers het betalen van de energierekening is. We hebben ons systeem specifiek met dit in gedachten gebouwd", zegt Viktor Kulcsár, COO bij Veles Farming.

Veles Farming is een Slowaakse vertical farm dat medio 2021 werd opgericht met als missie het ontwikkelen van sjablonen en technologieën om "de nieuwe fase van vertical farming te ontsluiten", aldus de website van het bedrijf. In de praktijk betekent dit dat Veles Farming vertical farms ontwerpt voor complexe gewassen om de winstgevendheid van dit teeltmodel te verbeteren.


Viktor Kulcsár en Miroslav Hroncek

"We concentreren ons op complexe teelten, omdat we de technologie daar effectiever kunnen benutten dan bij eenvoudige teelten. Complexe gewassen kunnen productiever, efficiënter en duurzamer zijn", zegt Viktor.

Hoewel Veles Farming technisch gezien dezelfde materialen gebruikt als veel vertical farms, ligt het geheim in de manier waarop deze materialen worden aangewend. "De combinatie van het ontwerp van de teelttoren, de opstelling van de gewassen, de teeltrecepten en de expertise onderscheidt Veles Farming van anderen", legt Victor uit.


Het Veles-systeem

Vandaag saffraan, morgen ginseng en wasabi
Veles Farming richt zich momenteel op het ontwerpen van systemen voor de teelt van hoogwaardige saffraan. In de komende jaren hoopt het bedrijf technologieën te ontwikkelen voor medicinale kruiden, (medicinale) paddenstoelen, ginseng, wasabi, exotische planten en granen.

Momenteel heeft Veles Farming een onderzoeksfaciliteit van 60 m2 in Slowakije, uitgerust met een kweekkamer van 32 m2. In deze kamer test het bedrijf voortdurend zijn commerciële teelttoren die 5 meter hoog is en een teeltoppervlak van 30 m2 heeft.


Saffraanteelt

"Met ons huidige systeem kunnen we binnen op 30 m2 dezelfde hoeveelheid saffraan telen als conventionele teeltbedrijven buiten op een vierkante kilometer", zegt Viktor.

Naast het eigen onderzoek heeft het bedrijf proeven uitgevoerd in Nederland en onderzoekt het de mogelijkheid van externe onderzoekspartnerschappen. Gezien de thuisbasis in Slowakije ligt, richt Veles Farming zich momenteel op de Europese markt, maar het bedrijf wil graag uitbreiden in de VS en het Midden-Oosten.

Volgens Viktor wordt 2023 een belangrijk jaar voor het bedrijf, aangezien het prototype het eerste volledige jaar in productie zal zijn en er fondsen zullen worden geworven voor een proeffaciliteit in Slowakije. Veles Farming neemt ook deel aan het Founders Institute Found Accelerator-programma en het NewChips-fondsenwervings-programma.

Voor meer informatie:
Viktor Kulcsár (COO)
info@velesfarming.com 
Veles Farming
www.velesfarming.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.