Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Als de robot ook nog kan oogsten, hoef je de kas bijna niet meer in"

Mythronics komt met nieuwe verkenningsrobot voor in de kas

Mythronics is al een tijdje actief op het gebied van AI-gestuurde robotica en heeft met de introductie van robot 'Skout' weer een stap in de goede richting gezet.

Net als zijn voorganger is Skout uitgerust met meerdere sensoren om te scannen op ziektes en rijpheid van gewassen in de kas. De robot wordt autonoom aangedreven en maakt met behulp van zijn sensoren een heatmap van de kas op plantniveau. Daarbij kan hij zieke planten detecteren, wat vooral handig is in de tomatenteelt, gezien de ernst van ToBRFV tegenwoordig.

Skout in actie
Er zijn in de loop van het jaar veel dingen veranderd. De verspreiding van ziekten is een veelvoorkomend probleem in kassen, wat leidt tot verlies van opbrengst en uiteindelijk winst. Momenteel detecteren teeltbedrijven ziekten handmatig, waarbij individuele personen het gewas monitoren. Dit proces blijkt evenwel onbetrouwbaar en brengt onnodig risico op verdere besmetting met zich mee. 

Soheil Jahanshahi van Mythronics zegt het zo: "Wat wij de telers bieden, is een manier om de handenarbeid te verminderen. Eén robot kan ongeveer 3 hectare bestrijken, wat betekent dat hij het werk van 2 mensen per dag kan vervangen en tegelijkertijd veel gewassen kan redden door ziekten eerder op te sporen. Daarnaast zorgt hij ook voor consistentie in de kwaliteitsbewaking." 

Skout rijdt door de kassen op zoek naar besmette gebieden en brengt deze gaandeweg in kaart. Met zijn heatmapping kan hij ziektes in een vroeg stadium beter opsporen dan de meeste mensen, en ook wanneer de gewassen klaar zijn voor de oogst. Met zijn AI, computervisie en 3D-camera maakt de robot een digitale dataset van de kas.

Wanneer de robot iets ziet, wordt er een notificatie naar de smartphone of online dashboard gezonden om de teler te informeren. Ook krijgt de teler wekelijks een heatmap op het dashboard, waardoor hij of zij weet hoeveel kilo's er geoogst kunnen worden en welke gebieden problemen kunnen veroorzaken in de kas. Het hele proces kan dus beter worden opgevolgd en er kunnen beslissingen worden genomen op basis van alle aangeleverde informatie.

Oogstmodule
Maar Mythronics heeft nog meer in petto op het gebied van AI-gestuurde robotica en test momenteel een oogstmodule voor de robot. "Onze focus ligt nu op autonome navigatie, ziektedetectie en opbrengstvoorspelling. Eind 2023 willen we de oogstmodule hebben ontwikkeld. Het blijft wel heel complex om de robot sneller te maken dan een mens. Het is een omvangrijk en langzaam project, maar zeker niet onhaalbaar. Op dit moment richten we ons vooral op het ontwikkelen van onze software en het verlagen van de hardware-kosten door delen van de arm te veranderen", zegt Soheil. 

"Als de robot ook nog kan oogsten, hoef je de kas bijna niet meer in. En dat is eigenlijk het doel. We willen een automatische piloot maken voor de glastuinbouwer. Zo hoeft de teler niet te vertrouwen op de vaardigheden van een bepaalde persoon in het team. In plaats daarvan kan AI gebruikt worden om jaarrond een stabiele productie te hebben. Als een bekwaam persoon het werk levert, zou de expertise bovendien altijd bij die persoon blijven, dus hang je als teler van die persoon af. Een robot daarentegen levert data en geanalyseerde informatie, zodat een teler zich geen zorgen hoeft te maken dat de kennis ooit verloren gaat."

Telers raken nu meer vertrouwd met de technologie en Mythronics heeft al een paar pre-orders. De acceptatiegraad is echter nog steeds laag.

"We zijn echter optimistisch over het komende jaar omdat er zich dit seizoen veel uitdagingen aandienen in de tomatenteelt, met veel concurrentie uit Spanje. De winstmarges kunnen krapper zijn, dus AI kan erg nuttig worden. Met onze robot zou een teler 20 tot 25% besparen op personeelskosten."

Voor meer informatie:
Soheil Jahanshahi
Mythronics
Molengraaffsingel 12
2629 JD Delft 
info@mythronics.com 
www.mythronics.com