Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Gasprijs daalt niet verder

Even zakte de TTF-gasprijs tot onder de 70 euro per megawattuur, maar inmiddels ligt de prijs weer net boven die grens. In de prijs voor elektriciteit zit weinig beweging. In deze crisisupdate zetten we de prijsontwikkelingen op een rijtje én delen we een graphic waarin te zien is hoe Duitsland Russisch gas uitfaseerde. 



De TTF-gasprijs voor februari 2023 t/m 9 januari. Dinsdagochtend 10 januari ligt de gasprijs op 73 euro per megawattuur. Klik hier voor de actuele cijfers. De TTF day ahead-prijs ligt dinsdagochtend iets onder de februariprijs, maar wel boven de 70 euro.

De APX day ahead-elektriciteitsprijs voor de basisuren ligt dinsdag op 130 euro. Een heel lichte stijging ten opzichte van maandag. De piekuren dalen iets tot 157,5 euro. De BELPEX day aheadprijs stijgt ook iets voor de basisuren tot 128 euro. De piekuren zakken hier ook een stuk, tot 152 euro per megawattuur. 

Europa probeert de afhankelijkheid van Russische energie te stoppen. Een grafische weergave op Twitter laat mooi zien hoe Duitsland gas uit Rusland uitfaseerde en verving door onder meer meer Nederlands en Noors gas. 

In het Financieele Dagblad lezen we een verhaal op basis van berichtgeving van persbureau Reuters. Veertig procent van de Duitse bedrijven verwacht een daling van de afzet in 2023. Als voornaamste oorzaken worden hoge energiekosten, problemen met de toeleveringsketen en de aanhoudende oorlog in Oekraïne genoemd. Bekijk hier het originele Duitse bericht vanuit het Institut der deutschen Wirtschaft (IW). 

Tot slot een bericht van de NOS. België laat twee kerncentrales in Antwerpen en Hoei tien jaar langer dan gepland energie opwekken. Na maanden onderhandelen hebben de Belgische overheid en de Franse energiemaatschappij Engie een akkoord bereikt over de centrales Doel 4 en Tihange 3. Kerncentrales zijn een belangrijke bron van elektriciteitsopwekking. Nu wordt er ook nog veel elektriciteit opgewekt met kolen- en gascentrales. Die brandstoffen zijn echter duur en daarmee stijgt ook de elektriciteitsprijs.