Spanje vertical farm verhoogt omzet, bereidt zich voor op uitbreiding

Een van de grootste vertical farms in Spanje, Groots Urban Farming, heeft 2022 afgesloten met een verhoogde omzet ten opzichte van 2021. De startup, opgericht in 2018 in Barberà, heeft meer dan
€ 90.000 per maand gefactureerd (twee procentpunten boven vorig jaar), een getal dat het bedrijf dit 2023 wil vermenigvuldigen.

Bovendien heeft Groots een ambitieus uitbreidingsplan opgesteld om de Gemeenschap van Madrid en andere afdelingen van Spanje te bereiken. De internationalisering zal nog even moeten wachten: het bedrijf wil klanten werven in de Arabische Emiraten (er zijn al bedrijven uit dit land die geïnteresseerd zijn in de producten van Groots) en Andorra, evenals in andere Europese landen.

Om de deadlines te versnellen, staat de startup op het punt een financieringsronde van € 3 mln te sluiten (het is de bedoeling dat dit in het eerste kwartaal van het jaar gebeurt, hoewel de helft van de ronde al is afgesloten). De economische post moet het bedrijf ook in staat stellen de capaciteit van zijn faciliteit van 4.000 m2 in Martorell uit te breiden en vooral de Ebitda (bruto bedrijfswinst) van het bedrijf positief te maken (in 2022 kon Groots het boekjaar niet met winst afsluiten).

Inzetten op de vestiging in Martorell
In de faciliteit in Martorell teelt Groots onder meer basilicum, Aziatische groenten, sla, munt, koriander en rood fruit voor fruitwinkels en supermarkten. Er staan ongeveer 350.000 planten in de teeltfaciliteit. Het bedrijf heeft ook een tweede opslagplaats, gelegen in Barberà del Vallès, hoewel de capaciteit daarvan veel kleiner is, met in totaal ongeveer 30.000 planten. Beide panden hebben een innovatief, geoptimaliseerd teeltsysteem en een effectieve vocht- en CO2-regeling.

"We kunnen nog steeds veel uit ons opslagcentrum in Martorell halen en hebben meer teeltcapaciteit. Op dit moment hebben we de meeste processen van het bedrijf geautomatiseerd, zoals oogsten, zaaien, verplanten, schoonmaken en verpakken, maar we kunnen nog verder gaan," zegt de medeoprichter van Groots, Joaquim Bas.

De teeltbedrijven van de firma beschikken over software die gegevens over het gewas levert. Deze toewijding aan onderzoek en ontwikkeling heeft Groots ertoe gebracht samen te werken met de farmaceutische sector. "We hebben overeenkomsten gesloten met farmaceutische bedrijven om specifieke rassen te telen die alleen in landen met extreme temperaturen kunnen worden geteeld. Met onze technologie kunnen we elke weersituatie nabootsen," legt Bas uit.

Meer klanten
Hoewel Groots de farmaceutische sector heeft betreden, zijn de meeste klanten afkomstig uit de retailsector (supermarkten en fruitwinkels). Momenteel heeft het overeenkomsten met Bon Preu, Ametller Origen, Veritas, Alcampo, Sorli, Plus Fresc en Cal Fruitós in vestigingen in Catalonië. Daarnaast heeft het eind 2022 ook een overeenkomst gesloten met een andere grote keten, Eroski.

Ook blijft het bedrijf uit Wallis zich duidelijk inzetten voor duurzaamheid. Zo heeft hij in het opslagstation in Martorell een fotovoltaïsche installatie geïnstalleerd, waarmee de energiekosten verlaagd worden. Groots heeft verschillende bedrijfsactiviteiten. Ten eerste zet Groots aromatische kruiden die via vertical farming geteeld zijn in supermarkten af. De klant neemt de hele plant mee naar huis. Ten tweede biedt het trays aan met dezelfde plant in een kartonnen verpakking. Ten derde biedt het een lijn sla- en salademixen aan.

Bron: diaridesabadell.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven