Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Glas niet langer standaardoptie

Hogere lichttransmissie en lagere warmtevraag in foliekas met dubbele folie

Tholen - Voor veel telers is glas steeds de standaardkeuze geweest. Toch zoeken telers met de huidige gasprijzen naar alternatieven om het warmteverlies in de kas te verminderen. "Energiebesparing begint op dit punt", zegt Jelle Boeters van Filclair Nederland. Onderzoek uitgevoerd in opdracht van het bedrijf toont aan dat het gebruik van folie de energievraag tot wel 28% kan verminderen. "Er wordt aangenomen dat folie een lagere lichttransmissie heeft dan glas. De structuur van een foliekas is echter veel slanker, waardoor er meer licht in het bladerdak komt." 

"Kassen zijn geweldige zonnecollectoren, maar zodra er geen straling is, wordt de opgehoopte warmte heel snel afgevoerd. We hebben gezien dat foliekassen beter geïsoleerd zijn, waardoor het warmteverlies wordt beperkt, maar we wilden precies weten in welke mate dat zo is en vanaf welk punt ze interessant worden voor telers."

Dus werd de Hortinergy-software gebruikt om een glazen kas te vergelijken met een foliekas. Dit computerprogramma simuleert het binnenklimaat en energieverbruik van een kasproject. Er werd gebruik gemaakt van de thermische coëfficiënten van de materialen, volgens de internationale norm van kassen.

Er zijn vier soorten kassen vergeleken: enkel glas zonder scherm, enkel glas met één scherm, dubbel opgeblazen folie zonder scherm en dubbel opgeblazen folie met één scherm. Met al deze informatie werd de thermische energiebehoefte van de kassen berekend over een volledige tomatencyclus, van 1 december tot 31 oktober.

De definitieve cijfers spreken voor zich. De Hortinergy-simulatie laat zien dat de kas zonder scherm 381 kWh/m2 per jaar zou verbruiken om de kas overdag te verwarmen op 20 graden Celsius en 's nachts op 16 graden Celsius. Met een scherm zou dit dalen tot 290 kWh/m2. Een dubbel opgeblazen foliekas zou slechts 252 kWh/m2 nodig hebben om dezelfde temperatuur te bereiken over die periode. En het toevoegen van een scherm zou resulteren in een energiebehoefte van 207 kWh/m2. 

Thermische energiebehoefte voor verschillende configuraties in Nantes voor verwarming bij 20°C dag /16°C nacht (kWh/m²/maand) 

Lichttransmissie
"Glas is ook de standaardkeuze voor telers omdat de lichttransmissie van glas hoger is dan die van folie", vervolgt Jelle. "Dat klopt: als je twee kassen met dezelfde vorm en structuur vergelijkt, zal de kas met dubbele plastic afdekking minder licht doorlaten. Maar omdat folie minder weegt dan glas, is de hele constructie veel slanker bij dezelfde belasting."

Als je een 2x4 Venlo kas vergelijkt met de Filclair AERO+ vorm, die een veel lagere nok heeft dan de concurrentie aldus Jelle, laat de Hortinergy software zien dat er 17% meer licht op het gewas valt in de AERO+ infrastructuur. "Een dunnere kasstructuur betekent minder schaduw in vergelijking met de grotere structuren van glazen kassen."

 

Mol die het bladerdak bereikt voor verschillende configuraties in Nantes (mol/m²/dag)

​Folie vervangen
De folie op de kassen moet om de drie jaar vervangen worden. "Dit is ook de reden waarom sommige telers de voorkeur geven aan glazen kassen: ze willen geen gedoe met het verwisselen van de folie. Anderen geven er dan weer de voorkeur aan, waarbij ze altijd de nieuwste folietechnologie op de markt in de gaten houden. Door gebruik te maken van dubbele folie en een speciale gepatenteerde structuur is onze kas luchtdichter en meer insectenwerend dan de kassen van onze concurrenten. Met de dubbellaagse installatie kunnen telers ook vele configuraties kiezen op basis van hun behoefte aan een diffuse en heldere laag. Of ze kunnen kiezen voor een folie dat het licht verspreidt zodat de temperatuur in de zomer naar beneden gaat. Ook kunnen foliekassen voorzien worden van coatings." 

Uitbreiding marktbereik 
De afgelopen maanden heeft het bedrijf gezien dat telers in regio's die traditioneel werken met glazen kassen op zoek waren naar folie-opties. "Noorwegen bijvoorbeeld", zegt Jelle. "Vroeger werden foliekassen alleen geschikt geacht voor zuidelijke regio's, maar de huidige folieconstructies lijken meer op glasconstructies. Ook is de initiële investering in onze structuur voordeliger. Maar daar vind je niet het grootste voordeel", besluit Jelle. "De grootste winst is echt de 25% lagere warmtevraag." 

"Zelfs met de gasprijzen van vroeger waren deze cijfers relevant, maar met de tarieven van nu gaat het over het verschil tussen geld verliezen, break-even draaien of winst maken. Uiteindelijk is het de ROI die telt."

Voor meer informatie:
Jelle Boeters
Filclair

Tel: +31 (0)623 141 992
jelle.boeters@filclair.com 
info@filclair.com
www.filclair.com

Publicatiedatum: