“20 procent meer vruchten met 2-laags teeltsysteem”

Tholen – “Je wilt er alles aan doen om de ruimte in de kas zo optimaal mogelijk te gebruiken en daarvoor bieden teeltgoten op meerdere hoogtes goede kansen in aardbeien. Tegelijkertijd zijn bewegende systemen voor aardbeien behoorlijk aan de prijs en de afgelopen jaren hebben we de nadelen van met name de hijssystemen gezien. Met het teeltsysteem 2LEVEL Stationary bieden we een antwoord, ook ten behoeve van trends als meer teelt van doordragers en de wensen voor verdere automatisering/robotisering in de kas”, vertelt Robin Dirks van Growtec. In Canada werken inmiddels 5 telers met 2LEVEL, dat meerlaags telen mogelijk maakt. Momenteel is er met dit nieuwe systeem een proef gaande bij Delphy ISFC in Horst.

Canada naar Nederland
Growtec is een relatief jong bedrijf met daarachter gezichten die al langere tijden actief zijn in de sector. De afgelopen jaren hebben ze vanuit de Canadese vestiging, nu onder leiding van Freddy Sarkis, veel teeltgoten geleverd aan Noord-Amerikaanse telers. Robin is vorig jaar gestart om ook de Europese markt vanuit de vestiging in Etten-Leur te voorzien van de teeltgoten van het bedrijf. “Of eigenlijk,” corrigeert hij, “niet alleen de teeltgoot, maar waar gewenst ook de bijbehorende irrigatie-oplossing. Het gaat niet zozeer om de teeltgoot als product, maar als onderdeel van de irrigatie. We kunnen telers van begin tot eind ontzorgen op het gebied van irrigatie, als ze willen zelfs tot aan de druppelaars aan toe.” Zelf heeft Robin een achtergrond buiten de tuinbouw. Geen probleem, want daarvoor wordt hij onder andere bijgestaan door Rob Kwinten, die dit jaar aan de slag gaat om telers ook teelttechnisch alle support te bieden.

Robin Dirks en Rob Kwinten in de proef in Horst

Aardbeien in kassen
In Canada is er, net als in Nederland, een flinke groei te zien van de teelt van aardbeien in kassen. Daar kwam ook de vraag vandaag voor dit meerlaagse teeltsysteem. “Zeker in deze tijden is het belangrijk om te zoeken naar het optimale aantal planten per m2. Ten opzichte van telen op hetzelfde niveau, is het hiermee mogelijk meer planten te zetten”, laat Robin zien. “De goten worden zo geplaatst dat de lichtinval optimaal blijft, het streven is linksom-rechtsom dat we tot een teeltoplossing komen die niet alleen 20% meer planten kent, maar ook zeker 20% meer vruchten oplevert. Een positieve financiële trade-off is het enige wat telt.”

Geen versteviging
Daarbij is van belang dat, anders dan bij hijs- of swingsystemen, geen versteviging van de constructie nodig is. “Het 2LEVEL systeem kan dus ook in bestaande kassen geïnstalleerd worden, zo is het ook bijvoorbeeld toegepast in een kas die oorspronkelijk bedoeld was voor komkommers.”

Proef in Horst
In Canada zijn inmiddels 5 kassen uitgerust met het 2LEVEL systeem, zowel nieuwe als bestaande kwekerijen. In Nederland is nu een proef gaande in Horst, bij Delphy. De proef is eind vorig jaar van start gegaan en de eerste vruchten worden in februari verwacht, waarna er tot november geteeld wordt. “We berekenen ook de rentabiliteit van het totale systeem door voor de belichte en de onbelichte teelt. Daar hebben we nu modellen voor en gegevens in Canada, maar de teeltomstandigheden in Europa zijn toch anders’, vertelt Robin.

Plantdichtheid geoptimaliseerd
“In Canada zien we dat doordragers de standaard zijn geworden aangezien ze ook qua kwaliteit aansluiting vinden op de markt. Dat betekent tegelijkertijd een langere teelt, en anderzijds een hogere ziektedruk. Mede daardoor zijn gesloten teeltgoten al de standaard geworden: een antwoord op biofilm, minder virus- en plaagdruk en ook gunstig qua arbeid en energie”, vervolgt Freddy. “Met het 2LEVEL systeem gaan we weer een stap verder. Door de plantdichtheid te optimaliseren, zet je een nieuwe stap naar de hoogst mogelijke ROI. En dat is waar het uiteindelijk toch om draait.”

Voor meer informatie:
Robin Dirks
Growtec
Robin@growtec.com 
www.growtec.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven