Quebec is voor 50% zelfvoorzienend voor kasgroenten en -fruit

Komkommers, tomaten, paprika's, kruiden, sla geteeld op water, zachtfruit, aubergines en zelfs vijgen: de verscheidenheid aan groenten en fruit die in Quebecse kassen worden geteeld groeit.

Zoveel zelfs dat de provincie haar doelstelling voor voedselautonomie voor deze producten waarschijnlijk zal overschrijden, aldus de glastuinders in de provincie.

"De rage om lokaal te kopen [tijdens de pandemie] stelde onze telers in staat hun plaats in te nemen, wat geld te verdienen en te kunnen investeren in de toekomst," aldus André Mousseau, voorzitter van de vakbond van Quebecse tuinbouwers (PSQ). "Toen besloot het ministerie tegelijkertijd te investeren."

In november 2020 kondigde de Quebecse minister van Landbouw André Lamontagne, samen met de toenmalige minister van Energie en Natuurlijke Hulpbronnen Jonatan Julien, meer dan € 69 mln aan om de omvang van de Quebecse glastuinbouw tegen 2025 te verdubbelen, in totaal 250 ha. Dit doel werd gekoppeld aan een programma om het aan het platteland aangepaste elektriciteits-netwerk uit te breiden. Het product van deze investering is volgens Mousseau te vinden in de schappen en op het bord van de Quebecers. 

André Mousseau, voorzitter van de vakbond PSQ, stelt dat de provincie op koers ligt om haar doelstelling voor de uitbreiding van de kassen te halen. De provincie heeft nu 50% zelfvoorziening bereikt voor in kassen geteelde groenten, zoals tomaten, komkommers, paprika's en sla en schommelt rond de 30% in 2020, zegt hij, hoewel de vakbond ernaar streeft dat aantal op te drijven tot 80%.

Lees hier meer. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven