BelOrta en Belgische Fruitveiling (BFV) finaliseren juridisch akkoord

De Raden van Bestuur van BelOrta en BFV hebben net voor de jaarwisseling de gesprekken aangaande de aangekondigde integratie afgerond en bezegeld in een juridisch akkoord. Verwacht wordt dat tegen medio 2023 de Belgische mededingingsautoriteit haar finale goedkeuring zal verlenen met als doelstelling tegen 1 juli 2023 tot een volledige operationele integratie te komen, zo melden de veilingen.

Na de goedkeuring van een intentieverklaring in het begin van vorig jaar werd er in de loop van 2022 verder gewerkt aan de concretisering om finaal, net voor de jaarwisseling, over te gaan tot de ondertekening van een juridisch akkoord. Hierbij werden BelOrta en BFV zowel op juridisch, financieel, fiscaal als HR vlak begeleid door externe experten. Ook werd 'een uitgebreid en ambitieus financieel meerjarenplan' opgesteld.

De activiteiten worden samengebracht onder BelOrta, met behoud van en respect voor de uitgebouwde activiteiten van BFV in de belangrijkste productieregio’s en marktsegmenten. Alle bij BFV aangesloten telers kunnen dit uniek project ter versteviging van de coöperatieve fruitsector mee vorm geven. In de loop van februari zullen voor de betrokken telers en vennoten de nodige infovergaderingen en contactmomenten georganiseerd worden, waarbij zij toelichting krijgen op welke manier zij kunnen aansluiten bij BelOrta met garantie op het behoud en terugbetaling van het in BFV opgebouwde vennotenkapitaal alsook over de commerciële ambities en uitgebreide dienstverlening waarop zij voortaan kunnen rekenen.

Doelstelling is om tegen uiterlijk 1 juli 2023 volledig operationeel van start te kunnen gaan. Verwacht wordt dat het overleg met de bevoegde mededingingsautoriteiten immers tegen dan zal resulteren in een finale goedkeuring van dit uniek en toekomstgericht project.

"BelOrta en BFV nemen als coöperaties, in deze economisch turbulente tijden, hiermee hun verantwoordelijkheid en zullen via deze krachtenbundeling zich dagdagelijks nog beter kunnen inzetten ten dienste van hun leden fruittelers. De integratie zal daarenboven via een verhoogd serviceniveau ook al onze klanten ten goede komen", aldus Ludo Lousbergh (voorzitter BFV) en Dirk Bertels (voorzitter BelOrta).

Philippe Appeltans (Directeur BelOrta) en Marc Grauwels (Algemeen Directeur BFV) vullen verder aan "Hiermee verstevigen we onze positie als de toonaangevende aanbieder van lokaal en duurzaam geteeld fruit en groenten. Dit zowel voor de binnenlandse markt als voor meer dan 70 exportmarkten wereldwijd. Na de integratie durven we samen met onze 1300 actieve telers positief vooruitkijken. We zijn er immers van overtuigd dat samenwerken loont en dat iedereen in de keten vanop het veld of van in de boomgaard of de serre tot op het bord of in de fruitmand hier de vruchten van plukt. Vanuit de ééngemaakte coöperatie zullen al onze fiere telers zich blijvend inzetten om elke dag voor de lekkerste, meest kwaliteitsvolle groenten en het sappigste fruit te zorgen. Lokaal geteeld, kraakvers, vol smaak en verbazend plezant voor iedereen aan tafel."

Voor meer informatie:
BelOrta
Mechelsesteenweg 120
2860 Sint-Katelijne-Waver, België
+32(0)15 55 11 11
info@belorta.be   
www.belorta.be 

Belgische Fruitveiling (BFV)
Montenakenweg 800
3800 St. Truiden, België
+32 11 69 34 11
bfv@bfv.be  
www.bfv.be            


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven