"Bijna helft Nederlandse huishoudens koopt blauwe bessen"

In de afgelopen vijf jaar is de consumptie van blauwe bessen in Nederland verdubbeld. Nederland speelt een hoofdrol in de internationale handel van blauwe bessen. De import verdriedubbelde in de afgelopen vijf jaar. De top-3 herkomstlanden zijn Peru, Chili en Zuid-Afrika, zo meldt GroentenFruit Huis in haar Factsheet blauwe bes

Meer kopers
Het aantal huishoudens dat blauwe bessen koopt, is flink gestegen. In 2017 kocht 35 procent van alle huishoudens weleens of geregeld blauwe bessen. Inmiddels is dat bijna de helft van de huishoudens. De gemiddelde consumptie per persoon op jaarbasis (2021) bedraagt 900 gram, dus bijna 1 kilo. In het Verenigd Koninkrijk en Duitsland ligt de consumptie per persoon wat hoger. Vooral bij tweepersoons huishoudens en alleenstaanden in Nederland zijn blauwe bessen bovengemiddeld populair.


Bekijk hier de uitvergrote versie van het Factsheet

Sterke handelsrol
In 2021 verkochten Nederlandse handelsbedrijven 122 miljoen kilo blauwe bessen. Het gaat vooral om geïmporteerde bessen, maar in de zomermaanden ook om Nederlandse oogst. Duitsland is goed voor 40 procent van de verkoop, gevolgd door verkoop in het binnenland (18%) en België (7%). De sterke Nederlandse handelsrol is duidelijk zichtbaar in landen als Duitsland en België waar Nederland bijna de helft van de import van blauwe bessen verzorgt.

Bron: GroentenFruit Huis


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven