Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitse kruidenregio Papenburg ziet vraag naar glasgroenten stijgen

Voorheen stond de Duitse regio Papenburg in heel Duitsland bekend om de kruiden die er geteeld werden. “Dit was het kruidengebied van Europa. Er worden nog steeds kruiden verbouwd, maar niet meer op de schaal van toen", vertelt Jan Jansen van Van Iperen dat in de regio actief is. "De huidige markt vraagt veel meer om glasgroenten, zoals tomaten, komkommers en paprika’s", geeft de commercieel technisch specialist aan.

Dat heeft voor een flinke transitie gezorgd. "Een mooi voorbeeld is een kweker in de buurt die in een tijdsbestek van vijftien jaar van bloemen en komkommers, via tomaten, naar uitsluitend paprika’s is overgestapt." De Gartenbau Zentrale (GBZ) is in de regio de grootste coöperatie met zo’n 55 tuinders als leden.

Steffen Bueter werkt voor de GZB. Hij werkt samen met Van Iperen. De samenwerking gaat zo'n 25 jaar terug, eerst nog in de tijd van Horticoop. In 2018 nam Van Iperen de meststoffen- en chemische gewasbeschermingstak over. "Wij leveren de meststoffen en de biologie. Twee keer per week wordt er geleverd. Biologie gaat meteen naar de afnemers, meststoffen worden afgeleverd bij de GBZ.” 

Vooral voor Duitse markt
GBZ is de grootste coöperatie in Duitsland met ruim 21.000 vierkante meter aan hallen en zo’n 180 medewerkers. Het grootste deel van de hallen is voorzien van zonnepanelen. Op zaterdagen zijn er wel honderd grote combinaties op de weg om producten op te halen en te leveren. Alle deelnemende tuinbouwbedrijven bevinden zich binnen een straal van ongeveer tien kilometer vanaf de GBZ. “Het zijn eigenlijk vier regio’s waar steeds een aantal tuinbouwbedrijven geconcentreerd is.”

De verkoop van de producten gebeurt uitsluitend door de coöperatie. Negentig procent van de kruiden, groenten en perkplanten komt op de Duitse markt terecht. “Onze leden zijn niet verplicht om ook hun materialen via ons in te kopen. Daar zijn ze vrij in. De meesten maken daar wel gebruik van, omdat wij een coöperatie zijn en dus zonder winstoogmerk werken. Als er geen nieuwe investeringen op de planning staan, wordt de winst aan het einde van het jaar uitgekeerd aan de leden. De hoogte is afhankelijk van de omzet die ze bij ons gedraaid hebben. En dat is natuurlijk wel aantrekkelijk.”

Spannende winter
Ook in Duitsland staat de tuinbouw voor flinke uitdagingen. De al maar stijgende kosten voor energie zijn een groot probleem voor kwekers. Steeds vaker staan delen van kassen leeg. “Alles wordt duurder, ook verpakkingen en personeel. We gaan een heel spannende winter tegemoet.”

Voor meer informatie:
Van Iperen
[email protected] 
www.iperen.com

Publicatiedatum: