's Werelds eerste vaccin voor honingbijen goedgekeurd

Dalan Animal Health, een biotechbedrijf dat pionier is op het gebied van insectengezondheid, heeft begin januari aangekondigd dat het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) een voorwaardelijke vergunning heeft verleend voor vaccinatie van honingbijen tegen de Amerikaanse vuilbroedziekte veroorzaakt door Paenibacillus larvae.

Honingbijen zijn cruciaal voor de land- en tuinbouw. Een derde van de wereldwijde voedselvoorziening is afhankelijk van bestuiving. Gezonde commerciële bijenkorven zijn essentieel om oogsten veilig te stellen. Honingbijen worden echter geplaagd door Amerikaans vuilbroed, waarvoor voorheen geen veilige en duurzame preventieve oplossing bestond. Openlijke klinische gevallen van Amerikaans vuilbroed zijn meldingsplichtig in de VS en Canada. De enige behandelingsmethode berust op de verbranding van geïnfecteerde bijenkorven en apparatuur.

"Dit is een grote stap voorwaarts voor imkers, aangezien we momenteel afhankelijk zijn van antibiotica die een beperkte effectiviteit hebben en waarvan het aanbrengen op de bijenkorven veel tijd in beslag neemt", zegt Trevor Tauzer, eigenaar van Tauzer Apiaries en bestuurslid van de California State Beekeepers Association. "Als we een infectie in onze korven kunnen voorkomen, kunnen we kostbare behandelingen vermijden en onze energie richten op andere belangrijke elementen om onze bijen gezond te houden."

"We zoeken steeds naar innovatieve oplossingen om onze bestuivers te beschermen en een duurzame tuinbouw te bevorderen. De groei van de wereldbevolking en het veranderende klimaat zullen het belang van honingbijbestuiving zelfs nog vergroten om onze voedselvoorziening veilig te stellen. Ons vaccin is een doorbraak in de bescherming van honingbijen. We zijn klaar om de manier waarop we voor insecten zorgen te veranderen en dat zal de voedselproductie op wereldschaal ten goede komen", aldus Dr. Annette Kleiser, CEO van Dalan Animal Health.

Het vaccin is ontwikkeld door Dalan Animal Health en wordt vervaardigd door Diamond Animal Health (Des Moines, IA), een dochteronderneming van Heska. "We zijn dankbaar voor de hulp en assistentie die Diamond heeft kunnen bieden, niet alleen bij de ontwikkeling van de productie, maar ook bij de expertise op het gebied van regelgeving", zegt Kleiser.

De USDA heeft de voorwaardelijke vergunning in eerste instantie voor twee jaar afgegeven. Dalan zal het vaccin op beperkte basis distribueren naar commerciële imkers en verwacht dat het vaccin in 2023 beschikbaar zal zijn voor aankoop in de Verenigde Staten.

Voor meer informatie:
Ian Murphy
Dalan Animal Health, Inc.
Tel: +1 (310) 689-6397 (VS)
press@dalan.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven