Víctor Cantón Ferrer van agtechbedrijf Enkitek

"De coolste eigenschap van robotica is niet de technologie zelf, maar de intelligentie erachter"

"Bij Enkitek leveren we de hulpmiddelen die nodig zijn om de vertical farmsector te industrialiseren door digitalisering en de introductie van kunstmatige intelligentie," zegt Víctor Cantón Ferrer, CEO bij het in Barcelona gevestigde agtechbedrijf Enkitek.


Víctor Cantón Ferrer

Volgens Victor is de belangrijkste dienst van Enkitek het aanbieden van een digitaal platform dat elk indoorteeltbedrijf kan gebruiken om een digitaal duplicaat van al haar processen en teeltactiviteiten te creëren. Vervolgens kan dit duplicaat worden verbonden met de echte kwekerij door middel van IoT-apparaten die vervolgens milieu-parameters volgen, controle van het systeem mogelijk maken en beelden verzamelen om de groei te volgen.

Via beeldtechnieken kunnen telers gemakkelijker plagen en ziekten opsporen of de groeisnelheid van het gewas volgen. De door het systeem gemaakte beelden worden verwerkt met deep learning-algoritmen en als er een probleem wordt gedetecteerd, kan een geautomatiseerde taak worden gestart, zoals het sturen van een waarschuwing naar de teler of het aanpassen van parameters. Een andere aangeboden dienst is het inzetten van op maat gemaakte hardware oplossingen die op het platform zijn aangesloten.

"De laatste dienst die aan ons platform is gekoppeld, is de inzet van op maat gemaakte hardware oplossingen om een specifieke taak te automatiseren. Hiervoor vertrouwen we op derden om de benodigde hardware te bouwen en in te zetten op basis van onze vereisten," aldus Victor.


De robot

Hoe dicht staat vertical farming bij echte automatisering?
Volgens Victor staat robotica (specifiek 6- of 7-assige robotica) aan de top van de automatisering, met voldoende aanpassingsvermogen om elke taak uit te voeren die door mensen wordt gedaan. Op dit moment is het alleen nog lastig om de acties van de robot te sturen in een 'onzekere omgeving'. Maar kunstmatige intelligentie is al wel bezig die kloof te overbruggen.

"Mensen kunnen aardbeien of appels oogsten door de manier waarop ze hun handen en armen gebruiken aan te passen. Misschien doen ze het de eerste keer niet goed, maar dan leren ze hoe ze het wel goed moeten doen, zonder een echte fysieke verandering bij zichzelf. Hetzelfde gebeurt met robots," legt Victor uit.

Specifieke voordelen van robotica zijn de mogelijkheid om ononderbroken door te werken, en hun prestaties. "Mensen zijn echter nog steeds beter in staat zich snel aan te passen aan nieuwe taken, omdat we daarvoor geen hardware- of software-updates nodig hebben."

Volgens Victor is de investering in robotica het meest zinvol wanneer je ervoor kunt zorgen dat de technologie ongeveer 70% van de tijd wordt gebruikt. Hoe meer je de technologie gebruikt, hoe korter je rendement op je investering. Als de robots de helft van de dag niet actief zijn, verlengt dat alleen maar de terugverdientijd. In alle gevallen moet eerst een positieve business case worden ontwikkeld.

Enkiteks Manufacturing Execution System

"De inzet van robots is geen kwestie van schaal, maar van bedrijfsvastheid. Als een business case een terugverdientijd van twee jaar voorspelt en de teler weet zeker dat hij over twee jaar nog steeds teelt, pas dan heeft het zin."

Enkitek is er om telers te helpen robotica te integreren in hun verticale teeltsystemen, te starten met de introductie van het digitaliserings-platform om de activiteiten beter te controleren, gevolgd door IoT-verbetering en ten slotte de introductie van de automatisering. Bij deze laatste stap ondersteunt Enkitek het bedrijf bij het vinden van een hardware-integrator die past bij de behoeften en die een interface heeft met het digitale platform van Enkitek.

Enkitek verbetert haar platform door een CRM/ERP-integratie te ontwikkelen, zodat telers alle activiteiten vanuit het platform kunnen beheren, en er zijn zelfstandig lerende algoritmen om te groeicycli te optimaliseren.

"Wij zijn de ontwikkelaars van deze oplossing, dus we hebben de vrijheid om deze naar believen te ontwikkelen. We staan te popelen om nieuwe manieren te vinden om telers betere diensten te verlenen," besluit Victor.

Voor meer informatie: 
Víctor Cantón Ferrer, CEO
Enkitek
victor@enkitek.eu
https://enkitek.eu 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven