Crisisupdate: Herfstweer in de winter drukt energieprijs

De TTF-gasprijs heeft nog altijd de dalende lijn te pakken, zij het niet meer zo hard als halverwege december. Aan het eind van woensdagochtend ligt de gasprijs voor de korte termijn net onder de 70 euro per megawattuur. De elektriciteitsprijzen dalen een stuk op deze winderige dag. Meer over de energieontwikkelingen in deze crisisupdate.


De TTF-gasprijs voor februari 2023 t/m 3 januari. Woensdagochtend 4 januari ligt de gasprijs op ruim 68 euro per megawattuur, een daling van 5% ten opzichte van dinsdag. Klik hier voor de actuele cijfers. De TTF day ahead-prijs ligt op ruim 67 euro per megawattuur. Maandag en dinsdag sloot de markt hier af op 68 euro.

De APX day ahead-prijs voor de basisuren ligt woensdag net onder de 100 euro per megawattuur met een prijs van 99,89 euro. De BELPEX-prijs zakt nog verder terug voor de basisuren, tot 88,6 euro. De piekuren doen ruim 133 euro op de APX en 117 euro op de BELPEX day ahead-markt. 

In een weekanalyse van de energiespecialisten van energiehandels-platform Powerhouse gaat het onder meer over druk op de piekprijzen op de elektriciteitsmarkt. Dit komt omdat er veel zonopbrengst wordt verwacht waardoor posities voor het tweede kwartaal van 2023 worden verkocht, schrijven zij. Lees hier de hele analyse. 

De gas- en elektriciteitsprijs dalen. De prijs aan de Nederlandse pomp stijgt weer iets. UnitedConsumers, dat de Gemiddelde Landelijke Adviesprijzen dagelijks op een rijtje zet, noteert 1,961 als literprijs voor Euro95 en 1,932 voor diesel.

In een bericht op Twitter laat hoogleraar energietransitie en energietwitteraar Martien Visser zien hoe de energieprijzen in megawatturen zich verhouden tot de kuubsprijzen en het energieprijsplafond dat in Nederland is ingegaan. Bij de NOS komen we een bericht tegen met uitleg over waarom consumenten de prijs op de energierekening niet direct zien dalen nu de energieprijzen (tijdelijk) wat lager liggen. Lees het bericht hier. 

BNR schrijft dat de VS Qatar naar de kroon dingen als grootste LNG-exporteur ter wereld. De LNG-export uit de VS steeg flink in 2022, ondanks een brand in een exportfabriek in juni. Energiedeskundige Aad Correljé van de TU Delft wijst erop dat ook grote afhankelijkheid van de VS voor energie niet goed is voor Europa. Een breed aanbod met leveranciers is beter. Lees hier meer. 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven