James Williams, Intergrow Greenhouses over ToBRFV:

"We testen nu een paar nieuwe, 'resistente' rassen, in de hoop dat we iets vinden dat werkt"

De aanvoer van tomaten in de VS is begin januari wat ongelijk verdeeld. De voorraden van vollegrondstomaten zijn verbeterd en deze liggen weer rond 1 dollar per 0,4 kg, na een lange aanloop naar 2 dollar, vooral na orkaan Ian eind september 2022.

"Maar de voorraden trostomaten zijn aan het eind van het jaar dramatisch gedaald," zegt James Williams van Intergrow Greenhouses. "Het lijkt erop dat er rond de feestdagen veel vooraf geplande verkoopacties waren om de verwachte grotere voorraden te verkopen, en het aanbod was er gewoon niet. In de eerste week van 2023 zien we de spotmarktprijzen voor trostomaten de 3 dollar per 0,4 kg benaderen."

Na orkaan Ian lagen de prijzen voor trostomaten ook boven de 2 dollar per 0,4 kg voor bulkproducten en boven de 3 dollar per 0,4 kg voor verpakte producten. "Het aanbod is sindsdien verbeterd en de prijzen zijn gedaald naar een meer gemiddeld niveau. Momenteel is er een overaanbod in het snackassortiment," zegt Williams aan het begin van week 1 van het nieuwe jaar.

Voor wat de winterteelt van Intergrow betreft, deze is vergelijkbaar met vorig jaar. Het grootste deel van de teelt is bestemd voor retailcontracten. Er komt ook product uit Mexico en Canada. "De meeste nieuwe kassen in de VS zijn uitgerust met HPS- of LED-lampen, dus het grootste deel van het binnenlandse aanbod is nu ook in productie."

Onrust rond verpakkingen
De vraag lijkt gemiddeld tot goed te zijn voor deze tijd van het jaar, waarbij de prijs vooral wordt bepaald door het aanbod. In de tomatensector zijn er diverse ontwikkelingen gaande, zeker voor wat betreft de rol van duurzame verpakkingen. Onlangs moest Intergrow extra materiaal inkopen, in afwachting van de aankomst van het normale materiaal. "Het vervangen van een normale kartonnen tray door een plastic tray leidde tot veel commentaar van verontruste consumenten," aldus Williams. "Veel kopers lijken geïnteresseerd in alternatieve verpakkingen, maar de kosten zijn momenteel gewoon te hoog. Tot onze verbazing maakte deze wijziging veel trouwe eindgebruikers echt woedend. Dit houdt in, hoewel we op dit moment geen grote beweging in deze trend zien, dat de consument steeds beter oplet en uiteindelijk invloed uitoefent met z'n portemonnee."

ToBRFV
Aan de teeltzijde blijft er ook aandacht voor het Tomato Brown Rugose Fruit Virus, waar de sector nu al een paar jaar mee te maken heeft. De ziekte vermindert de gezondheid van de plant, tast de kwaliteit aan en verkort de levensduur van anders productieve gewassen. "Telers leren zich aan te passen, maken gebruik van andere teelt- en arbeidspraktijken, dwingen werknemers tot isolatie en gebruiken extreme sanitaire procedures," zegt Williams. "We testen nu een paar nieuwe, 'resistente' rassen, in de hoop dat we iets vinden dat werkt. Maar zelfs dit zal geen wondermiddel zijn. Een nieuw ras moet werken in ons klimaat en onze kassen. Het moet aantrekkelijk zijn voor de klant en het moet genoeg opbrengen voor het bedrijf." Hij voegt eraan toe dat de lat voor snackvariëteiten nog hoger ligt en dat het nog jaren kan duren voordat een geschikt resistent ras is gevonden.

De impact van hogere energiekosten
Andere uitdagingen voor de sector zijn de stijgende energiekosten, waardoor het telen in de winter duurder is geworden. "Deze stijgingen van de energiekosten, die allereerst werden veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne, blijven maar voortduren en hebben een directe invloed op onze resultaten," zegt Williams.

Gezien de vierjaarlijkse trend was december 2022 bovengemiddeld duur. De insteek is over het algemeen dat in de wintermaanden hogere prijzen nodig zijn om gezonde bedrijfsmarges te behouden. "Door de gestegen kosten en de ondergemiddelde opbrengst door de ziektedruk moeten de tomaten uiteindelijk duurder worden. Anders stoppen de telers er gewoon mee," zegt Williams. Hij merkt op dat zijn Europese partners hebben gemeld dat veel kassen, die werken met belichting voor de winterteelt, momenteel niet zullen produceren vanwege de kosten.

Vooruitkijkend is er in het nieuwe jaar meestal wel beweging dankzij goede voornemens qua gezond eetgedrag. "Er komt in deze tijd van het jaar meestal niet al te veel nieuw aanbod op de markt en januari is meestal een van de sterkste maanden wat de prijzen betreft. Dus op korte termijn verwacht ik dat de prijzen stabiel blijven," zegt Williams.

Nu er echter weer voldoende vollegrondstomaten beschikbaar zijn tegen een goede prijs, zal dat druk uitoefenen op andere producten, waaronder kastomaten. "Er is ook veel onzekerheid rondom het virus, waardoor gewassen vroegtijdig moeten worden geoogst en de teeltcycli verschuiven."

Voor meer informatie: 
James Williams
Intergrow Greenhouses Inc.
Tel: +1 585 236 2424
James.Williams@intergrowgreenhouses.com 
intergrowgreenhouses.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven