Jan van Bergeijk, Plusberries

"Frambozenverkoop blijft wat achter bij andere jaren"

Tholen - In de Spaanse zachtfruitregio Huelva staat het aardbeienseizoen op punt van beginnen, laten de eerste blauwe bessen nog even op zich wachten en is het frambozenseizoen al een aantal weken gaande. De Nederlander Jan van Bergeijk, die commercieel verantwoordelijk is voor de frambozen binnen de Plusberries-groep, geeft een update over het seizoen.


Jan van Bergeijk (tweede van links) met het frambozenteam van Plusberries

"Het Spaanse frambozenseizoen verloopt vooralsnog redelijk stroef. Er is een redelijk aanbod op de markt en het lijkt wel of de vraag wat lager ligt dan andere jaren", vertelt Jan. Hij wijt de mindere vraag toch aan de economische situatie. "Iedereen merkt de gevolgen van de recessie en dan is zachtfruit misschien toch minder primair dan aardappelen of uien. Persoonlijk vind ik dat het verschil tussen de prijzen die de teler krijgt, in vergelijking met de prijzen in de supermarkten in sommige gevallen ook te hoog zijn om grote volumes te verkopen."

"De opbrengsten zijn tot op heden goed geweest en de teelt loopt volgens planning, alleen zijn er net wat teveel frambozen op de markt geweest. In november stonden de prijzen behoorlijk onder druk. Vanaf medio december trok de markt iets aan en het is nu afwachten wat de markt na nieuwjaar doet. Als de temperaturen wat omlaag gaan en de producties wat lager worden, verwacht ik wel dat de verkoop wat makkelijker zal gaan", zegt Jan. En of ze in Spanje nog kunnen profiteren van het lagere areaal belichte teelt in Noordwest-Europa? "Dan zouden we dat nu moeten gaan merken de komende maanden."

In Spanje en Portugal is volgens Jan het frambozenareaal dit seizoen vrijwel gelijk gebleven, wel is er de afgelopen jaren een forse stijging geweest in de Marokkaanse teelt. "Maar voor komend seizoen verwacht ik dat er niet meer veel zal bijkomen in Marokko. Door vertragingen aan de grens met Europa, zijn er best wat problemen geweest. En het blijft zachtfruit, dus dat blijft gewoon kwetsbaar."

Voor meer informatie:
Frutas Remolino
Jan van Bergeijk
T +34 609 01 66 54
Raspberry@plusberries.com   
www.plusberries.com    


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven