Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

150 ha herfsttomaat in Nederland in winter 2022-2023

Tholen - Door de energiecrisis loopt de belichting in de tomatenteelt terug. Joop Verhoeven, Senior Adviseur Tomaat en Paprika bij Delphy, spreekt van een afname van 800 naar nu 100 ha. “Daardoor zie je dat er telers op inspringen. Je ziet nu dat komkommertelers hetzelfde doen als twintig jaar geleden, die gaan weer een herfsttomaat zetten. Normaal heb je komkommertelers die drie keer komkommer planten, die zien nu dat er geen belichte tomaten komen en planten twee keer komkommers, gevolgd door herfsttomaten in september.”


Herfsttomaten bij Nederlandse komkommerteler, eind november 2022

Verrast
Terug naar vroeger dus, en dat heeft eigenlijk twee redenen: “Om geld te verdienen, en om het personeel aan de gang te houden. Je ziet die ontwikkeling overigens best veel. Het zaadhuis met de meeste herfsttomaten, De Ruiter, was er zelfs door verrast, die waren helemaal leegverkocht.”

Joop denkt dat er momenteel 150 hectare aan herfsttomaten staan in Nederland. “Voor 99 procent gaat dat om tros grof; dat is makkelijk te verwerken voor komkommertelers, een kwestie van knippen en wegleggen in de doos, zonder te hoeven sorteren.”

Voor meer informatie:
Delphy
Joop Verhoeven
Senior Adviseur Tomaat en Paprika
Regio: Nederland, België
M +31 (0)6 53 42 72 30
j.verhoeven@delphy.nl