Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Grote introducties ToBRFV-resistente rassen"

Tholen - De tomatenwereld wordt inmiddels al enige jaren geteisterd door ToBRFV, maar er is licht aan het eind van de tunnel, zo verzekert Joop Verhoeven van Delphy ons. De Senior Adviseur Tomaat en Paprika heeft goed nieuws: “Twee zaadhuizen zijn op grote schaal introducties aan het doen voor het nieuwe seizoen, 2023.” Het gaat hier om 450 ha aan resistente rassen van Enza Zaden, en meer dan 100 ha resistente rassen van Rijk Zwaan.

De twee zaadhuizen hebben ToBRFV-resistente rassen ontwikkeld, die de afgelopen maand zijn gezaaid. “De planten die daaruit komen, worden binnenkort bij telers geplant", geeft hij eind december aan. "In de Benelux gaat het om 450 ha van Enza Zaden, een fijne vleestomaat en trostomaten die ToBRFV-resistent zijn. Rijk Zwaan zit ruim boven de 100 ha in resistente cocktailrassen en cherryrassen.”

Goed nieuws dus, en hopelijk zijn de taferelen die nu bij veel tomatentelers spelen, dan verleden tijd. “Als je er nu komt, het is net een ziekenhuis: je moet vooraf je handen wassen, andere kleding, schoeisel en handschoenen aan, tussendoor de handen blijven ontsmetten enzovoort.”

Onderstammen
Wat wel jammer is, volgens Joop, is dat er nog geen resistente onderstammen zijn. “Het virus verspreidt zich ook via exsudatie van de wortels, dus het wordt het komend jaar wel nog opletten geblazen, ook voor degenen die resistentie aan de bovenkant hebben.”

Het gevaar komt in dat geval van het recirculatiewater. “Je moet dus testen, voor en na de ontsmetter, of alles afgedood is. Dat zou een continu proces moeten zijn, want ook al staat je ontsmetter aan, dan moet je nog wel controleren of-ie bijvoorbeeld 80 procent of 100 procent virusdeeltjes afdoodt. Dat moet je dus vaak controleren: watermonsters nemen en opsturen naar het laboratorium. Kortom, resistente rassen zijn een mooie ontwikkeling, maar je moet wel de vinger aan de pols blijven houden.”

Voor meer informatie:
Delphy
Joop Verhoeven
Senior Adviseur Tomaat en Paprika
Regio: Nederland, België
M +31 (0)6 53 42 72 30
j.verhoeven@delphy.nl