Financiële steun voor onderzoek naar microbioom voor duurzamere land- en tuinbouw

De raad van bestuur van NWO wijst drie consortia in totaal 5,5 miljoen toe binnen het programma ‘Microbioom: gezond van bodem naar dier & mens en terug’. 27 Publieke en private partners leggen in totaal nog eens 1,25 miljoen euro in. 13 nationale en internationale kennisinstellingen nemen deel aan de projecten.

Micro-organismen zijn belangrijk voor de weerbaarheid van gewassen en gezondheid van mens en dier. Mogelijke aanpassing van dit zogeheten microbioom biedt maatschappelijk grote mogelijkheden. Dit microbioom vervult immers belangrijke functies op het gebied van bescherming tegen ziekteverwekkers, het beschikbaar maken van nutriënten en de vertering van voedsel. De drie toegewezen projecten gaan meer inzicht verschaffen in het geheel van micro-organismen, hun functie in de bodem of in de land- en tuinbouw en de transmissie van het microbioom naar mens en dier. 

De drie consortia onderzoeken de effecten van het microbioom in de bodem op de gezondheid van de mens, de mogelijkheden om na microbioomaanpassingen betere gewassen te verbouwen en het benutten van peptideproducerende microbiota voor duurzame gewasbescherming.

De consortia richten zich op het verkrijgen van de benodigde kennis om toepassingen mogelijk te maken. Er is behalve een technische opgave, ook een maatschappelijke: innovaties op dit gebied moeten op dat vlak haalbaar zijn. Daarom spelen vraagstukken op het gebied van milieu, wet- en regelgeving en maatschappelijke acceptatie eveneens een rol. Een interdisciplinaire aanpak is daarom van zo groot belang.

Klik hier voor meer informatie over de desbetreffende projecten.

Bron: NWO


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven