Voedingswetenschappers dringen aan op uitstel van introductie Nutri-Score

De voedingswetenschappers ir. Michelle van Roost, dr.ir. Annet Roodenburg, prof. dr. ir. Tiny van Boekel, prof. dr. ir. Kees de Graaf en prof. dr. ir. Jaap Seidell doen in een brief aan staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Vrije Universiteit Amsterdam de oproep nog te wachten met de invoering van Nutri-Score totdat de aanbevelingen van de Gezondheidsraad zijn opgevolgd en Nutri-Score aansluit op de Nationale Aanpak Productverbetering.

Op 26 juli van dit jaar presenteerde de internationale wetenschappelijke commissie aanbevelingen waarmee het Nutri-Score algoritme beter aan gaat sluiten op de voedingsrichtlijnen van België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Spanje en Zwitserland. Die aanbevelingen leiden tot een verbetering van het algoritme. Dat blijkt vooral uit de scoretoekenning voor producten die buiten de Schijf van Vijf vallen, zoals koek, snoep, chips, sauzen en zoutjes. De Gezondheidsraad stelde vast dat het aangepaste algoritme van Nutri-Score minder goed aansluit voor producten die in de Schijf van Vijf staan: de gezonde basisvoedingsmiddelen waarvan een gebalanceerde inname leidt tot gezondheidswinst.

Het handelingsperspectief dat Nutri-Score biedt blijft verwarrend, zolang veel producten buiten de Schijf van Vijf onbedoeld een groene score krijgen en als ook veel producten binnen de Schijf een geel, oranje of rode score krijgen, stellen de wetenschappers. Zo kan Nutri-Score leiden tot minder gezond voedingsgedrag en wantrouwen in voedselvoorlichting. Daarnaast worden producten worden aangepast om een betere score te krijgen, terwijl ze door de hoeveelheid suiker en zout niet in de Schijf van Vijf passen. Dit soort ‘productverbetering’ kan ongewenst de mismatch tussen groene Nutri-Scores en de Schijf van Vijf vergroten.

Consumenten stimuleren om producten met minder zout, suiker of verzadigd vet te laten kopen vergt gedragsverandering vergt en consumenten laten zich weinig leiden door logo’s. In wetenschappelijke literatuur is meer resultaat te zien als het productaanbod verbeterd wordt. Daarom het belang van een structurele aanpak van productverbetering, zoals de Nationale Aanpak Productverbetering. Door de geleidelijke verlaging van de hoeveelheid suiker, zout en verzadigd vet in producten, zouden consumenten met eenzelfde consumptiepatroon er minder van binnenkrijgen. Op dit moment is Nutri-Score niet aangesloten op de Nationale Aanpak Productverbetering. Zolang een goede aansluiting mist van groene Nutri-Scores op de Schijf van Vijf, is het de vraag of Nutri-Score helpt om het aanbod in supermarkten gezonder te maken.

Bron: Voedingsjungle


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven