Mediterraanse fruitvlieg

VS verbiedt import Spaanse paprika's en pepers

Tholen - De VS heeft de import van verse Spaanse paprika's opgeschort vanwege de vondsten van de Mediterraanse fruitvlieg. Vanaf 29 december 2022 mogen zowel chilipepers als diverse soorten paprika's niet meer geïmporteerd worden. Ook het doorvoeren van de vruchten is verboden.

Volgens APHIS, de Animal and Plant Health Inspection Service, is dit nodig omdat er meerdere Mediterraanse fruitvliegen gevonden zijn in verse paprika's uit Spanje. "De fruitvlieg vormt een onaanvaardbaar risico voor de Verenigde Staten wegens zijn uitgebreide leefomgeving en zijn vermogen tot snelle reproductie", laat de organisatie weten. Het verbod geldt totdat APHIS heeft onderzocht en vastgesteld dat de invoer van commerciële zendingen verse paprika's uit Spanje geen risico vormt voor de Amerikaanse land- en tuinbouw.

"Ik verwacht in algemene zin niet dat er veel impact is omdat het maar een klein deel van de afzet voor Spaanse paprika is", reageert Henri Schokman van Freshclusive. Het handelsbedrijf is gespecialiseerd in de AGF-export naar overzeese bestemmingen. "De impact voor telers en exportbedrijven die hier focus op hebben is uiteraard anders", vervolgt hij. "Voor ons is het jammer, want het leek na de pandemie weer een mooi export seizoen naar de VS te worden vanuit Spanje." 

Heel zuur, vindt ook Marcel van der Pluijm van Feeling Fresh. "De export vanaf 1 december liep hartstikke goed, alleen door het te warme weer in Zuid-Spanje was de insectendruk eigenlijk continu te hoog, waardoor er dus net voor kerst een aantal onderscheppingen gezien zijn." Hij vertelt dat de Spaanse autoriteiten ook al besloten een stap terug te doen, na onderling overleg over de vondsten in de kassen. Het verbod vanuit de VS volgde daarna. "Ons zal dit tot eind maart omzet kosten. Balen, maar we moeten door. Ondernemen betekent om kunnen gaan met teleurstellingen en uitdagingen en continu anticiperen op de mogelijkheden."

Het verbod geldt niet voor andere capsicumsoorten. Daarom is het verplicht de volledige soortnaam te vermelden in de fytosanitaire certificaten.

Voor meer informatie:
Ruud Krul
Freshclusive
De Schakel 7
5651 GH Eindhoven
info@freshclusive.com 
www.freshclusive.com 

Voor meer informatie:
Feeling Fresh
Marcel van der Pluijm
Mob: (+31) 653372891
marcel@feelingfresh.nl 
www.feelingfresh.nl

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven