Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Gasprijs zakt onder grens 100 €/MWh

De gasprijs ligt woensdagochtend voor het eerst in tijden weer onder de grens van 1 euro per kuub, of om in beurshandelscijfers te blijven: minder dan 100 euro per megawattuur op de Title Transfer Facility. In deze crisisupdate zetten we de cijfers en de energieberichtgeving op een rijtje.


De TTF-gasprijs voor januari 2023 t/m 20 december. Dinsdag sloot de markt af op 105 euro. Zo'n 3 euro lager dan maandag. Woensdagochtend om 10.30 lag de prijs nipt onder de 100 euro per megawattuur: 99,2 euro. Klik hier voor de actuele cijfers. 

De TTF day ahead-prijs ligt woensdagochtend met 97,37 euro nog een stukje lager. Vooralsnog lijkt daarmee er in de prijzen nog geen (langdurig) schrikeffect te zijn nadat er een explosie bij een Russische gaspijpleiding heeft plaatsgevonden. Kortstondig schoten de prijzen wel omhoog.

 

Door de schade is de gastoevoer van de leiding, die via Oekraïne gas naar Europa vervoert, stilgelegd, schrijft BNR. Bij Nu.nl zijn beelden van de explosie te zien. Bij BNR reageert Aad Correljé van TU Delft. Hij zegt dat het een belangrijke leiding is, maar wijst er ook op dat de explosie en de berichtgeving vanuit Rusland erover past in een patroon van onrust zaaien.

Energiehandelsplatform Powerhouse analyseert de energiesituatie in week 51. Men wijst er onder meer op dat in de strijd om LNG Azië momenteel meer biedt dan Europa, omdat de TTF-prijzen zakken. Het resultaat is dat de schepen die kant op varen. "Daarmee kan Europa even niet beschikken over LNG aanvoer. Belangrijkste oorzaak is de versoepeling van het coronabeleid wat tot meer economische activiteit en dus tot meer vraag naar energie zou gaan leiden."

De energiespecialisten voorspellen dat de januariprijs vanwege zachter weer nog wel wat kan dalen, maar dat de 'risicopremie' voor februari wel zal blijven. Daarmee zou die prijs nog wel hoger blijven. "De dreiging vanuit Rusland met een reactie op de olieboycot en het
prijsplafond in de vorm van het stoppen van de gasstroom naar Europa blijft op de achtergrond zeker aanwezig." Lees hier de hele analyse.  

Ook de elektriciteitsprijs is gezakt, al stijgt de prijs inmiddels wel weer licht. De APX day ahead-prijs ligt woensdag op ruim 222 euro per megawattuur voor de basisuren. De BELPEX-prijs noteert voor diezelfde basisuren 218 euro. 

Het Nederlandse kabinet heeft een Landelijk Actieprogramma Netcongestie gepresenteerd samen met landelijke en regionale overheden, netbeheerders, de ACM en marktpartijen. Men wil 'op alle mogelijke manieren' meer ruimte op het stroomnet creëren. Door het elektriciteitsnet sneller te verzwaren, met nieuwe regelgeving slimmer gebruik van het stroomnet te stimuleren en aan te zetten tot meer flexibel energieverbruik. 

De statistici van Eurostat wijzen erop dat in de periode augustus-november 2022 het EU-gasverbruik met 20,1% gedaald is in vergelijking met dezelfde periode in de jaren 2017-2021. Nederland bespaarde meer gas dan het gemiddelde EU-land, België iets minder.