Amerikaanse tomatenteler MightyVine overgenomen door datapartij

De in Rochelle gevestigde tomatenteler MightyVine wordt overgenomen door het in Fort Lauderdale gevestigde bedrijf Plant Agricultural Systems. Dat is een serviceprovider, die zowel de fysieke als de digitale infrastructuren levert om de vraag naar verse producten in alle regio's ter wereld te ondersteunen.

Belangrijke leden van het MightyVine-productieteam, waaronder directeur Sergio Gomez en het ervaren productieteam van Alfredo Torres en Javier Torres, behouden hun functie bij MightyVine. De kassen van de teler worden omgezet in wat de Amerikanen 'een modern datacenter' noemen. Kunstmatige intelligentie gaat een belangrijke rol spelen in de teelt. 

Kas omgevormd tot 'datacenter'
"Plant en MightyVine hebben hetzelfde doel: consumenten toegang bieden tot de beste kwaliteitsproducten," zegt de oprichter van MightyVine, Jim Murphy. "Daarnaast geloven we dat de middelen en technologie van het Plant-ecosysteem innovatieve en effectieve oplossingen bieden voor de uitdagingen waar onze voedselsystemen nu mee te maken hebben."

Murphy legt uit dat MightyVine geen verkoopplannen had toen ze door Plant Agricultural Systems werden benaderd en dat niet alleen de directe waarde van de transactie, maar vooral ook de visie van Plant op de sector het meest overtuigend was.

In de komende maanden zal in de faciliteit in Rochelle de overgang worden voltooid naar wat Plant de "Active Production Site (APS)" noemt, waardoor de reeds gevestigde productiekwaliteit en -capaciteit van MightyVine, waarmee ze de grotere markt in Chicago bedienen, zal worden verbeterd.

Hiervoor wordt de 30 hectare grote locatie omgevormd tot 'een modern datacenter'. De productietechnici zullen worden ondersteund door kunstmatige intelligentie die volgens de Amerikanen 'het breedste scala aan gewascyclusgegevens verwerkt dat ooit voor hogedraadteeltgewassen beschikbaar is geweest.' Ze zullen ook gebruikmaken van het gegevensplatform van de toeleveringsketen waarop de producten van Plant Agricultural Systems worden ontwikkeld en aan consumenten worden geleverd via de door IBM ondersteunde blockchain-systemen.

Rochelle wordt de eerste faciliteit van Plant, van waaruit het Midwesten wordt bediend. Dit maakt onderdeel uit van Fase-1-ontwikkeling voor de Verenigde Staten, met de toepasselijke titel Homeland Project. Hiermee wordt de marktintroductie van het product en de diensten van het bedrijf versneld. Dit komt vóór de eerder aangekondigde locatie in Noordoost-Florida, waar Plant Agricultural Systems bijna $ 1 miljard aan kapitaalinvesteringen doet om productiefaciliteiten te ontwikkelen voor het zuidoosten van de Verenigde Staten.

Belangrijke leden van het MightyVine-productieteam, waaronder directeur Sergio Gomez en het ervaren productieteam van Alfredo Torres en Javier Torres, behouden hun functie bij MightyVine.

"Plant Agricultural Systems heeft een zeer geavanceerde kijk op de markt als geheel, anders dan ik ooit heb gezien," zei Gomez. "Ze hebben een indrukwekkende reeks strategische partners en industrie-experts om zich heen verzameld en hebben een doordachte benadering van de de productie."

Voorzitter en directeur van Plant, Karim Giscombe, die de noodzaak van een systematische invoering van Controlled Environment Agriculture op bestuurlijk niveau bepleit, zegt: "De overname van MightyVine is een strategische transactie die meer te maken heeft met een bredere oplossing dan met een op zichzelf staande zakelijke mogelijkheid."

Giscombe, een voormalig directeur bij Bank of America Merrill Lynch en een buitenstaander in de sector, gelooft dat alle voedselketens gevaar lopen zonder een verbonden en toegankelijk datakader. "Samen met de overheid doen we een aanzienlijke investering in de infrastructuur, omdat de tuinbouwsector in de huidige staat niet zal kunnen voldoen aan de groeiende behoeften van de wereld. Dat is wat ons anders maakt. Het probleem ontstaat als je die samenhang niet echt waardeert."

De tomaten van MightyVine zullen verkrijgbaar blijven in de regio Chicago. De verwachting is dat de volledige overgang begin 2023 is voltooid en dat het verbeterde product op de markt beschikbaar is voor de zomerse cook-outs waar het Midwesten bekend om staat.

Voor meer informatie:
Plant Agricultural Systems
(904) 913-8700
info@plant-as.com 
plant-agriculturalsystems.com 

MightyVine
mightyvine.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.