Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ministerraad stemt in met borgstelling voor gezonde glastuinbouwbedrijven in liquiditeitsproblemen

De ministerraad heeft ingestemd met een borgstellingsregeling voor glastuinders die door de hoge gasprijzen op korte termijn in liquiditeitsproblemen komen.

Het borgstellingskrediet voor de Landbouw is bedoeld voor glastuinbouwbedrijven die in de kern gezond zijn, maar hun rekeningen niet meer kunnen betalen én geen krediet van de bank krijgen vanwege de huidige onzekere situatie. Banken kunnen hier in de loop van januari een beroep doen om deze bedrijven een lening te verstrekken. Het Rijk staat garant voor een deel van de lening.  

Gezonde bedrijven
Met de regeling is een beperkt aantal bedrijven geholpen dat een goed perspectief heeft voor de langere termijn. Bij de toekenning speelt mee dat zij kunnen bijdragen aan het doel om in 2040 een klimaatneutrale glastuinbouw te realiseren. Voor deze categorie bedrijven kan de borgstelling het verschil betekenen tussen noodgedwongen stoppen of perspectief houden op een gezond bedrijf voor de lange termijn.

De borgstelling is de laatste maatregel van een breder pakket om de glastuinbouw door de huidige moeilijke situatie te helpen. Eerder is het budget voor subsidies op energiebesparing verhoogd, zodat meer tuinders ervan gebruik kunnen maken. Daarnaast heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) aangekondigd voor het MKB, waar ook glastuinders gebruik van kunnen maken. Dat biedt bedrijven de mogelijkheid om tot € 160.000 steun te krijgen, mits zij aan de voorwaarden voldoen. Met het gehele pakket kan een deel van de glastuinders dat in de problemen komt door de torenhoge gasprijzen een steun in de rug krijgen van de overheid.

Adri Bom-Lemstra, voorzitter van Glastuinbouw Nederland, reageert positief op de borgstellingsregeling: “Deze regeling is een belangrijke toevoeging aan het steunpakket van het Kabinet om de glastuinbouwsector door de huidige moeilijke periode te helpen. (...) Een mooi resultaat waar veel lobby en overleg aan vooraf is gegaan."

bron: Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, beeld: Glastuinbouw Nederland

Publicatiedatum: