Per 1 januari 2023 wijzigen de tarieven van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het gaat om de tarieven die de NVWA in rekening brengt voor activiteiten als keuringen, herinspecties, systeemtoezicht, certificering, monsterneming- en analyse bij bedrijven en personen die bedrijfsmatig activiteiten verrichten.
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) stellen de tarieven vast die de NVWA in rekening brengt.
Doorberekenen van kosten
De NVWA-tarieven worden jaarlijks aangepast aan de stijgende lonen en prijzen en aan ontwikkelingen in het toezicht. Dit jaar is er sprake van een stijging van 2,9% van lonen en prijzen. Dit percentage is niet gelijk aan het percentage van de tariefsverhoging per 1 januari 2023. De verhoging wordt namelijk ook beïnvloed door de invoering van het nieuwe kostprijsmodel (de wijze waarop activiteiten in rekening worden gebracht bij zowel het bedrijfsleven als de overheid), het kostendekkend maken van de tarieven (coalitieakkoord 2021-2025) en de ontwikkelingen in het toezicht.
Door de invoering van het nieuwe kostprijsmodel rekent de NVWA de kosten specifieker toe aan de categorieën. Ook is de categorie-indeling van de verschillende soorten bedrijven specifieker dan voorheen. Daarnaast is de toerekening van kosten aan het start- en kwartiertarief gewijzigd. Door deze wijzigingen stijgen sommige tarieven en dalen andere tarieven. Het kostendekkend maken van de tarieven heeft een stijgend effect op alleen de tarieven die nog niet kostendekkend waren.
Op website van de NVWA staat een overzicht van alle tarieven.
De doorberekening van de kosten van de Warenwetregeling (VWS) wordt naar verwachting op 23 december 2022 gepubliceerd.