45.000 visa beschikbaar voor tuinbouwbedrijven in 2023

Britse regering geeft tuinbouwsector impuls met betrekking tot seizoensarbeiders

De Britse regering heeft aangekondigd volgend jaar 45.000 nieuwe visa voor seizoenarbeiders voor tuinbouwbedrijven beschikbaar te stellen. Volgens ambtenaren van Defra kunnen bedrijven dankzij de uitbreiding van het visum voor seizoenarbeiders buitenlandse werknemers aanwerven om voor maximaal zes maanden naar het Verenigd Koninkrijk te komen. Dit is een verhoging met 15.000 in vergelijking met wat begin dit jaar voor tuinbouwbedrijven beschikbaar was.

Defra zei dat dit aantal in het oog zal worden gehouden en dat het indien nodig met nog eens 10.000 kan worden verhoogd. De eerste 4.000 visa zullen volgende week aan de ondernemers ter beschikking worden gesteld, aldus het ministerie.

Mark Spencer, minister van Landbouw van Defra, zei dat de regering nu "naar de Britse tuinbouwsector heeft geluisterd": "De aankondiging van vandaag zal onze telers voorzien van de arbeidskrachten die ze nodig hebben om de oogst binnen te halen en hun producten op onze tafels te blijven zetten."

Reactie NFU: Beter laat dan nooit
NFU Horticulture and Potatoes Board-voorzitter Martin Emmett reageert op de aankondiging: "Het duurde tot kerstavond voordat we wisten hoeveel seizoensarbeidersvisa beschikbaar zouden zijn in zowel het seizoen 2021 als 2022 en we waren nu gerustgesteld dat we niet meer zo lang zouden moesten wachten. Maar hier zijn we dan, met Kerstmis zo dichtbij dat het voelde alsof de recente aankondiging in feestelijk papier en lint verpakt zou worden."

"Toegegeven, dit jaar is niet helemaal dezelfde situatie als de vorige jaren. Ten eerste wisten we al dat de regeling ten minste tot het seizoen 2024 zou bestaan, terwijl we in het verleden moesten vechten om van jaar tot jaar die duidelijkheid te krijgen. En we wisten dat we in 2023 minstens 30.000 visa zouden hebben omdat er al een driejarenprogramma was opgesteld."

"Waar de frustratie echter overeenkomt met voorgaande jaren is dat we allemaal wisten dat 30.000 niet genoeg zou zijn en dat de regeling verder zou moeten stijgen dan wat eerder was aangekondigd... Een regeling van 45.000 met een mogelijkheid tot 55.000 is een belangrijke stap voorwaarts."

"We zullen de situatie op de voet volgen om ervoor te zorgen dat tekorten onze leden niet beperken."

Bron: gov.uk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.