de ins en outs van de rassen Speedella en Grandice

"Plantdatum herfstteelt tomaat leidend voor aantal trossen dat aangehouden kan worden"

Speedella is een bekend tomatenras in de herfstteelt. Meer dan 10 jaar geleden nam dit ras het stokje over van Tresco en Komeett. De Ruiter, Bayer is altijd nauw betrokken bij de herfstteelt tomaat.

Het areaal herfsttomaat is dit jaar met enkele tientallen hectares gegroeid, mede door het grotendeels wegvallen van de belichte teelttomaat. Speedella is een vroeg, generatief en compact ras, met een gemiddeld vruchtgewicht van 180 gram dat veel door telers wordt gezet voor de herfstteelt.


Grandice 

De plantdatum voor een herfstteelt tomaat is leidend voor het aantal trossen dat aangehouden kan worden. Als richtlijn gebruiken de adviseurs van Bayer circa 30 augustus een 6-trossenteelt, 5 september een 5-trossenteelt en 12 september een 4-trossenteelt.

Speedella is een flexibel ras als het gaat om snoeibeleid en teeltstrategie. Dat komt door de hoeveelheid bloemen en makkelijke zetting. Het is aan te raden om Speedella te toppen voor extra generativiteit in het gewas, optimaal gebruik te maken van het natuurlijke licht en warmte en voldoende snelheid maken, zeker in het begin van de teelt. Wanneer alle trossen gezet zijn, kan het in etmaal omlaag.

Ondanks het lage etmaal blijft het belangrijk om voldoende activiteit in het gewas te houden, met een minimumbuis in de ochtend en voldoende luchten. Een inactief klimaat is funest voor het gewas en de vruchtkwaliteit. Bayer ondersteunt de zomer- en herfsttelers met tweewekelijke teelttips. In de tips komen de algemene stand van de teelten, klimaatsturing, watergift en actuele ziektes en plagen aan bod.


Speedella 

Zomerteelttomaat
Dit jaar zijn er ook telers die, na een teelt komkommers, een zomerteelt tomaat met het ras Grandice geplant hebben. De plantdatum voor deze teelt ligt voornamelijk in de maand juli. Grandice is een groeikrachtig ras met een goede zetting en uniforme trossen, zelfs bij warme, zomerse omstandigheden. De vruchten van Grandice zijn goed grof, met een mooie glans en een dieprode interne kleur. Daarmee behoort het tot een van de “Full Red”-rassen van Bayer.


Grandice 

Voor meer informatie:
Bayer Vegetable Seeds
www.vegetables.bayer.com/nl/nl-nl.html 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.