Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sla-tekort in Palau zet zakenvrouw aan tot het bouwen van kassen

Een restauranthouder in Palau ondervond uit de eerste hand een tekort aan bepaalde producten, met name sla en dergelijke. Dit probleem speelt echter al heel lang op het eiland. Voor consumenten is het van oudsher erg moeilijk om constant verse producten te scoren.

Tova Harel Bornovski, de restauranthouder in kwestie, nam de zaak in eigen hand. Ze nam contact op met Tapkit en bouwde twee kassen voor slateelt op water. "Het doel is om bijna elke dag te oogsten en sla te leveren aan hotels en supermarkten, en natuurlijk aan mijn eigen restaurant."

Geen sla? 
Tova heeft niet alleen een restaurant en kassen, ze heeft ook een duikbedrijf. "Botweg gezegd hebben we voorraden nodig," zegt ze.  "We moeten bijvoorbeeld sla kopen. Soms hebben schepen die hier aanleggen daar niets van. Of nog erger, het is verrot tegen de tijd dat ze hier aanmeren. In andere landen zou dat product als afval worden beschouwd, maar soms moeten we het doen met wat we hebben."

Hierdoor zijn ook de prijzen exponentieel gestegen, tot 'idiote niveaus'. "Ik zag ooit een supermarkt die bindsla verkocht voor 11 dollar per pond," zegt ze. "En de ijsbergsla kostte 6 dollar. Als je bedenkt dat sla voornamelijk uit water bestaat, is dat erg duur. Het is een groot probleem hier, dus daarom besloot ik die groenten lokaal te gaan telen. De eerste week dat we begonnen te verkopen, was er helemaal geen sla in Palau, omdat het desbetreffende schip niet kwam. Dus kwamen ze allemaal naar mij toe."

Dat is inderdaad veelbelovend, zowel wat betreft de constante bevoorrading van het eiland als vanuit financieel oogpunt. Vreemd genoeg was Tova echter geen commerciële teler, hoewel ze toegeeft dat teelt altijd haar passie is geweest. "Daarom koos ik voor de kassen van Tapkit", zegt ze. "Ik had aanvankelijk contact met een ander bedrijf, maar het idee dat Tapkit als kit in een container wordt geleverd, beviel me zeer. Bovendien heeft het bedrijf die kassen al met succes op tropische plaatsen geïnstalleerd, dus de beslissing lag uiteindelijk voor de hand."

Een compleet pakket
Dat de kas wordt geleverd met alles wat nodig is voor de teelt, geeft een enorme gemoedsrust. "We kregen hulp van teeltdeskundigen van Tapkit", legt ze uit. "De teelt kan hier behoorlijk ingewikkeld worden, omdat de opwarming van de aarde hier een reële bedreiging vormt. Het weer is erg vreemd en soms moeilijk te voorspellen. Aanvankelijk plantte ik bijvoorbeeld Salanova-sla, en we hadden een succesvolle cyclus. Daarna probeerden we die over te planten van de kwekerij naar de tunnels, maar we hadden extreem warme dagen, en de planten leden eronder. We proberen daar een oplossing voor te vinden, want sommige gewassen zijn erg gevoelig voor hitte, terwijl andere planten zich daar helemaal niets van aantrekken. Het is zeker een leerproces."

Volgens Tova zijn de Tapkitkassen voorzien van veel automatisering en computergestuurde apparatuur, waardoor het voor nieuwe telers zoals Tova gemakkelijk is om hun bedrijf op te starten. "Ik doe dit niet voor mijn eigen bedrijf. Het is meer een nationale behoefte die ik moest aanpakken, waarvoor ik een oplossing moest vinden." En hoewel Tova misschien nieuw is in deze wereld, doet ze het geweldig. "Tot nu toe hebben we nog geen enkele plaag of ziekte gehad. Ik heb geleerd dat vocht en schimmels het grootste probleem zijn. Maar we zitten in een gesloten omgeving, en we doen ons best voor een goede luchtcirculatie, en gebruiken de vangplaten die bij de kit zaten om ongedierte te vangen voor het te laat is."

Tova zal dus doorgaan met het verfijnen van haar processen en werken aan een constante aanvoer van verse producten en kruiden voor Palau. "We moeten de rassen vinden die het beste presteren en hebben ons daarop geconcentreerd. Vervolgens moeten we ze zo telen dat we elke dag kunnen oogsten om in de behoeften van Palau te voorzien. Sommige rassen begonnen geweldig, maar maakten die belofte niet waar. Andere doen het goed. We moeten zeker weten of de slechte prestaties gewoon toeval waren of dat de tijd van het jaar niet de juiste was. Dus misschien proberen we die rassen over zes maanden of een jaar opnieuw en bepalen we welke geschikt is voor ons model."

Voor meer informatie:
Avner Shohet-CEO
TAPKIT Hydroponic systems
avner@taprojects.com
www.tapkit-hydroponics.com
www.taprojects.com 

Publicatiedatum: