De gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft in november 2020 het voorkeursrecht gemeenten gevestigd op een perceel in het gebied Overgauw. De gemeente wil 3000 tot 4000 nieuwe woningen bouwen en daarvoor vier kleinere glastuingebieden op termijn transformeren naar woongebied.
De eigenaar van het perceel met daarop een woning is tegen de gemeente gaan procederen. De woning ligt in een glastuinbouwgebied. De woning zelf heeft echter al de bestemming wonen en geen agrarische bestemming meer.
Een bezwaar tegen het besluit door de gemeente werd al afgewezen in december 2020. De Rechtbank Den Haag deed op 1 december in eerste aanleg uitspraak en verklaard het beroep ongegrond.
Gebiedstransformatie
Door de perceeleigenaar is een hele reeks argumenten aangevoerd waarom het vestigen van het voorkeursrecht gemeente niet terecht is. Tegen het besluit van de gemeente is onder meer aangevoerd dat de gemeente niet bevoegd is tot het vestigen van het voorkeursrecht.
Ook zou blijken dat de provincie tegen transformering van het gebied naar de functie wonen is. Dat laatste klopt in zoverre dat er nog niet officieel is ingestemd, maar de provincie heeft volgens de gemeente wel de optie heeft opengehouden in te stemmen. Er lopen gesprekken tussen beide partijen zo heeft de gemeente in verweer aangevoerd.
De bezwaren van de perceeleigenaar zijn door de rechter allemaal afgewezen.
Invoering wet
De Wet Voorkeursrecht Gemeenten is geen nieuwe wet. De wet bestaat al sinds 1981 en is vooral in de jaren '90 tot aan het begin van de economische crisis in het vorige decennium veel toegepast. In de gemeente Pijnacker-Nootdorp is de wet begin 2020 ingevoerd. Perceeleigenaren worden verplicht eerst grond voor verkoop aan de gemeente aan te bieden. Dat levert zorgen op van bij onder meer glastuinbouwondernemers, zo bleek al snel na invoering in 2020. De vrees is dat gebieden voor glastuinbouwontwikkeling 'op slot' gaan.