Prijzen stijgen aan de start van de week: staat de Marokkaanse tomatenmarkt op het punt te veranderen?

Terwijl de Marokkaanse tomatenoogst circa anderhalve maand geleden begon met zeer kleine volumes, is het aanbod vandaag de dag veel groter. "Door de hitte deze zomer werd het planten uitgesteld, wat leidde tot lage volumes aan het begin van het seizoen met zeer hoge prijzen. Vervolgens zijn de hoeveelheden toegenomen en zijn we medio november in een vrij trage markt terechtgekomen," meldt Michel Martinez van het Franse bedrijf Saint-Charles Primeurs.

Gezien eerdere berichten verwachtte de importeur dat de beschikbare hoeveelheden begin december zouden dalen, wat niet het geval was: "We hebben ons nogal slecht laten leiden door de telers, die aankondigden dat de hoeveelheden aan het begin van de maand de helft kleiner zouden zijn. We bleven echter zitten met grote hoeveelheden, een beperkte afzet en lage prijzen."

Aan het begin van de week kond de handelaar de prijzen 'eindelijk wat verhogen', maar maandag vroeg hij zich nog af of de situatie houdbaar zou zijn en of ze opnieuw met deze steeds grotere hoeveelheden te maken zouden krijgen. "Momenteel lijkt dat laatste niet het geval te zijn, dus zouden de prijzen niet opnieuw moeten dalen, in tegenstelling tot wat we in de eerste twee weken van december hebben meegemaakt", zegt hij op dinsdag.

De kwaliteit is in het begin van de oogst zeer bevredigend. "We zien een goede houdbaarheid en een goede kleuring, kortom: alles is zo goed als optimaal."

Dit is goed nieuws aan het begin van het seizoen, maar er is nog veel onzekerheid. "We verwachtten een complex jaar met hoge prijzen, door een kleiner aanbod. Dit komt dan weer door het gebrek aan aanplant in Nederland en België, vanwege de hoge energiekosten. Of dit echt het geval zal zijn, weten we niet zeker. Andere parameters blijven onbekend, zoals de ontwikkeling van de consumptie. Hoe dan ook, voor tussenpersonen zoals wij is een seizoen met extremen -te veel of te weinig aanbod- nooit een goed teken," besluit Martinez.

Voor meer informatie:
Michel Martinez 
Saint-Charles PrimeursTel.: +33 (0)4 87 93 70 34 
michel@saint-charles-primeurs.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.