Tholen - Fruitmarkt Cools heeft na 85 jaar haar deuren moeten sluiten. Sinds zaterdag zijn de 30 vestigingen, verdeeld over Antwerpen, Lommel en Aarschot, gesloten. "Na zoveel jaren moeten sluiten, doet veel pijn", zegt zaakvoerder Luc Cools tegen de Gazet van Antwerpen (GvA). Fruitmarkt Cools was deze maandagochtend niet bereikbaar voor een reactie. Vanaf maandag 12 december zal het faillissement officieel zijn.
"Vanaf het begin van de oorlog in Oekraïne zijn er enkele factoren ontstaan die voor een moeilijk verloop zorgden. We voelden overal de zeer sterk stijgende energiekosten, maar ook de gestegen personeelskosten en de inflatie. Alles samen maakte dat we voor het eerst in 85 jaar tegen rode cijfers aankeken", zo gaf Luc Cools zaterdag aan tegen GvA.
Een half jaar geleden berichtte RTV al over de sluiting van een zestal zaken, maar de familiezaakvoerder deed dat toen nog af als incidenten. Zaterdag was het echter ook zo ver voor de resterende 24 vestigingen van de Fruitmarkt. 70 mensen verliezen hiermee hun baan in de winkels, maar ook in het centrale magazijn in Dessel.
Gestegen kosten en tekort als reden
De familiezaak groeide vanaf de jaren negentig uit tot een bekende naam met onder meer eigen winkels aan de Aldi-supermarkten. Toen Aldi zelf een groenteafdeling ging uitbouwen met voorverpakte producten, opende Fruitmarkt Cools eigen winkels. "Zolang ik weet, was er overaanbod op de markt. Fruitmarkt Cools kocht overschotten op die grote spelers zoals Delhaize of Carrefour op de valreep niet afnemen bij hun importeur. Die producten zetten wij dan aan scherpe prijs/kwaliteitverhouding in de winkels. Dat heeft zo jaren gewerkt", aldus Luc tegen Het Laatste Nieuws.
Het businessmodel van Fruitmarkt Cools voldeed echter voor het eerst in 85 jaar niet meer door een tekort aan aanvoer van groenten en fruit. "Die agressieve promotiepolitiek is niet meer mogelijk nu de grote spelers alles wat een importeur aanbiedt, ook effectief opkopen. De binnenlandse aanvoer stokt eveneens omdat kwekers hun serres liever leeg laten staan dan te verwarmen met onbetaalbaar gas. Die ketens kopiëren onze aanpak en dat maakt de concurrentie voor een kleine, zelfstandige speler bijna onmogelijk, zeker sinds de Oekraïnecrisis."
Vijf vestigingen blijven open en kans op doorstart
Toch is er voor een aantal winkels positief nieuws te melden. "De vijf winkels in de stad Antwerpen zitten in een aparte vennootschap en zullen na een re-styling heropend worden onder de naam Best Fruit. Een tiental personeelsleden kan daar aan de slag blijven", zo vertelt Luc tegen RTV. Voor de andere winkels wordt er gezocht naar een oplossing. "Waarschijnlijk door een opsplitsing in kleinere entiteiten van enkele winkels waardoor de zware logistieke kost van een groot magazijn, vele vrachtwagens, chauffeurs en orderpickers aanzienlijk kan verlaagd worden en we trachten zoveel als mogelijk banen te redden."
Luc Cools besluit bij HLN: "Rest mij enkel alle medewerkers, klanten en sympathisanten van de afgelopen 85 jaar te bedanken. Laat ons hopen dat in 2023 de sector toch een kentering kent en er opnieuw plaats komt voor handelaars in niet-voorverpakt fruit en groenten."