Effect van biologische meststoffen op basilicum in hydroponics onderzocht

In een onlangs gepubliceerd onderzoek is er gekeken naar de reacties van planten op drie biologische meststoffen, waarbij de hoeveelheid minerale meststoffen met 50% werd verminderd.

"Hydroponics is een van de systemen in de tuinbouw die de productiviteit vergroten door de omgevings- en groeiomstandigheden te controleren," aldus de onderzoekers. "De bodem bevat echter rijke hoeveelheden nuttige micro-organismen, die de plantenvoeding ondersteunen, fytohormonen produceren, fytopathogenen bestrijden en de bodemstructuur verbeteren. Een bodemloze cultuur bevat meestal geen nuttige micro-organismen als deze niet in het systeem worden opgenomen."

In dit onderzoek werd er gekeken naar het effect van drie biologische meststoffen, namelijk bacteriën, microalgen en mycorrhiza, op de opbrengst en de kwaliteit van het basilicumblad (Ocimum basilicum L.) in een hydroponics-systeem.

Uitgaande van de totale oogstgegevens verhoogden de behandelingen met bacteriën, mycorrhiza en microalgen de opbrengst van basilicum met respectievelijk ongeveer 18,94%, 13,94% en 5,72%. De maximale totale opbrengst en bladoppervlakte werden geregistreerd met bacteriën met 2744 g m -2 en 1528 cm 2 plant -1. Planten met mycorrhiza behaalden het hoogste aantal bladeren en takken, met respectievelijk 94,3 bladeren plant -1 en 24,50 takken plant -1.

"Er werd geconstateerd  dat deze biologische meststof de vorming van zijtakken in de basilicumplant verhoogde zonder de stengels te verdikken. Bovendien induceerden bacteriën en mycorrhiza het hoogste percentage droge stof en totale oplosbare vaste stoffen," aldus de onderzoekers. "Het effect van biologische meststoffen op de EC en de pH van het basilicumblad was niet significant voor alle behandelingen in verschillende oogstperioden (p < 0,05). Het gebruik van biologische meststoffen verbeterde wel de opname van stikstof, fosfor, kalium, calcium, magnesium, ijzer, mangaan, zink en koper.

"Het gebruik van biomeststoffen is een veelbelovende en milieuvriendelijke aanpak om met minder middelen de gewasopbrengsten te verhogen en de kwaliteit en antioxidanten te verbeteren. Een toepassing van biologische meststoffen in het hydroponics-systeem van basilicum cv. 'Dino' verminderde de behoefte aan minerale meststoffen. Tegelijkertijd zorgden de biologische meststoffen voor een hogere plantopbrengst en een betere productkwaliteit. Bovendien hadden de bacteriën een uitgesproken versterkend effect op de toename van fenol en flavonoïden in de bladeren van basilicumplanten."

Lees de volledige paper hier.

Hayriye Yildiz Dasgan, Abdullah Aldiyab, Farah Elgudayem , Boran Ikiz, Nazim S Gruda. (2022). Effect of biofertilizers on leaf yield, nitrate amount, mineral content, and antioxidants of basil (Ocimum basilicum L.) in a floating culture 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.