Cellulaire oxidatie, of oxidatieve stress, is het ultieme gevolg van alle stress die een organisme ervaart. Met andere woorden, het is een agressieve reactie tegen de cel die schade en een opmerkelijke verstoring van het functioneren ervan veroorzaakt. Uitputting en fysiologische stoornissen zijn de objectieve criteria om oxidatieve stress te beoordelen.
"Voor tomatentelers betekent dit dat ze ongeacht de technologie of automatisering uiteindelijk toch niet de verwachte opbrengst en kwaliteit bereiken," zegt Roman Guy, technisch manager van Biodevas. Dit bedrijf is gespecialiseerd in natuurlijke oplossingen voor de meest dringende problemen in de tuinbouw. "Met andere woorden, bij oxidatieve stress zou een teler de technologie in de kas, het genetisch potentieel van de variëteit in kwestie, etc. niet ten volle kunnen benutten. Dit is het gevolg van de uitputting van planten als deze een hoog prestatieniveau moeten bereiken, van hun toegenomen kwetsbaarheid en hun vroegtijdige veroudering."
Daarom heeft het bedrijf de biostimulator Fructa ontwikkeld. "Ons product is systemisch, waardoor de oxidatieve stress volledig onder controle kan worden gehouden," vervolgt Roman. "Behandelde planten zijn weerbaarder tegen veel voorkomende stressfactoren zoals een gebrek aan licht, temperatuurschommelingen en ziekteverwekkers, waardoor het gewas het volledige genetische potentieel toch kan benutten."
Omgaan met oxidatieve stress
Het bedrijf heeft enkele testen uitgevoerd om de opbrengst en kwaliteitsverbetering te testen. "De afgelopen 5 jaar hebben we rechtstreeks bij telers een groot aantal tests uitgevoerd om gegevens te verzamelen over de meest gangbare variëteiten, zoals Xavierus, Clodano en Trovenzo. Tegelijkertijd hebben we dit ook gedaan voor nichevariëteiten, zoals Romanella, Briozo en Bartelly. Alle resultaten wezen in dezelfde richting, met een opbrengstverhoging van 3-10%."
Om de innerlijke dynamiek die bij deze stijging een rol speelt beter te begrijpen, deed het bedrijf nog een soortgelijke test met de toevoeging van 2Grow-sensoren. "Dankzij de precisie van de metingen konden we in real time een radicaal andere reactie in de productieomstandig-heden aantonen," zegt Roman. "Dit verschil werd waargenomen in het herstel 's nachts en in de gevoeligheid voor irrigatie en hygrometrie in de kas. Daarnaast hebben we nog een test gedaan bij Vertify in Nederland. Deze proef werd uitgevoerd met de Bartelly-trostomaten en resulteerde in een opbrengstverbetering van 9%."
ROI
Maar wat is, gezien de opbrengstverhoging, de ROI? "Wij stellen een programma voor met een wekelijkse injectie van 5 L/ha van ons product, vanaf de aanplant tot aan het einde van de oogst," zegt Roman. "Tegelijkertijd varieert de ROI van ons product, afhankelijk van de variëteit en de tijd van het jaar. We zien dat de economische winst van een behandeld gewas minstens 5 keer zo hoog is als de kosten van de behandeling van tomatengewassen."
Ook moet worden opgemerkt dat het product automatisch kan worden toegepast met behulp van een doseerpomp of een venturisysteem. "Wanneer het op deze manier wordt toegepast, is het minder arbeidsintensief en heeft het vooral ook geen invloed op de ontwikkeling van de biologische gewasbestrijding, omdat er geen bladvermenging plaatsvindt. Bovendien is ons product ISO 22000-gecertificeerd, wat garandeert dat het onschadelijk is, zowel wat betreft het productieproces als de totale afwezigheid van residuen."
Hoewel de huidige economische onzekerheden gevolgen kunnen hebben voor de tuinbouwsector, zijn er nog heel wat kansen te grijpen. "In 2023 gaan we experimenteren met technische routes met lage inputs: lagere verwarmingsinstellingen, beperking van de CO2-uitstoot, minder verlichting, enz. We praten voortdurend met telers en luisteren naar hun feedback en input. Dat is de leidraad voor onze projecten. Elk jaar besteden we 10% van onze omzet aan O&O, dat is het DNA van ons bedrijf."
Voor meer informatie:
Biodevas
Thierry Roger
+33 (0)6 02 09 08 95
[email protected]
biodevas.com