Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vrijspraak in zaak verwerking vervuild tomaten- en paprikaloof

De Rechtbank Overijssel heeft een bedrijf vrijgesproken van het in ontvangst nemen, opslaan en verwerken van groenafval zonder vergunning. Volgens de rechtbank staat niet vast dat het dit bedrijf was die het plantenstrooisel in ontvangst nam. Het Openbaar Ministerie eiste een boete

Tegen het Friese vleesveebedrijf werd een boete geëist en ontneming van 36.000 euro. Dit omdat het bedrijf volgens het Openbaar Minister meer dan 1000 ton tomaten- en paprikaloof in ontvangst nam, het opsloeg en verwerkte, terwijl het loof vervuild was met onder meer plastic. De verwerking zou plaatsgevonden hebben zonder vergunning. Dat laatste is door het verdachte bedrijf niet betwist. 

In verweer stelde de verdachte dat de bewijsvoering niet goed genoeg is én dat hij geen vervuild afval heeft ingenomen en verwerkt. De verdachte stelt dat het ging om strooisel, bestaande uit schoon tomatenblad. Voordat het strooisel werd gebruikt, werd de geringe hoeveelheid klosjes nylon, die tussen het blad werd aangetroffen, daaruit verwijderd. 

Op 17 november is uitspraak gedaan door de Rechtbank Overijssel. Niet duidelijk is geworden of de verdachte dan wel het op hetzelfde adres gevestigde eenmansbedrijf de genoemde overtredingen heeft begaan. Een nader boekenonderzoek had uitsluitsel kunnen geven, stelt de rechter, maar dat is niet gedaan. De officier van justitie wees als bewijs op het feit dat de verdachte betalingen ontving voor het ontvangen van het plantenafval. De rechtbank stelt dat daaruit niet concludeert kan worden dat verdachte ook de overtredingen heeft begaan.