Toelichting op aflever- en opgebruiktermijn rodenticiden bij invoering nieuwe regels

Op 1 januari 2023 gaat het Integraal Plaagdier Managementsysteem (IPM-systeem) in. Sommige middelen mogen dan niet meer gebruikt worden. Omdat het besluit laat tot stand kwam, is er onrust ontstaan. Het Ctgb schrijft dat het de onrust betreurt die is 'ontstaan door een noodzakelijke wijziging op het laatste moment'. 

"Bij de laatste besluiten door het Ctgb voortkomend uit de gevolgde zienswijzeprocedure wordt duidelijk hoe ingewikkeld het is om een systeem op het grensvlak van wettelijke toelating en private certificering 100% goed te laten aansluiten."

Wettelijk hebben toelatinghouders van rodenticiden bij een wijziging van het etiket recht op aflever- en opgebruiktermijnen voor oude verpakkingen. "Dat leidt onoverkomelijk tot een geleidelijke uitfasering van oude voorschriften in plaats van een vaste datum. Het Ctgb realiseert zich heel goed dat de certificering juist gebaat was bij een vaste datum voor invoering. Het Ctgb heeft er op aangedrongen om de certificering op te nemen in de wetgeving, in een laat stadium bleek dat niet mogelijk."

Oude middelen
Op de nieuwe verpakkingen gelden onverkort de gebruiks-voorschriften op het nieuwe, gewijzigde etiket. Dat betekent dat de certificering en toepassing van het integrale IPM-systeem per 1 januari 2023 verplicht is voor nieuwe etiketten. Desondanks mogen de komende tijd nog middelen met de oude etiketten worden verkocht en gebruikt volgens de oude voorschriften. Voor de middelen met het oude etiket geldt voor het buitengebruik tegen ratten overigens al wel een certificeringsverplichting.

De bedrijven die geïnvesteerd hebben om tijdig aan de eisen van het vernieuwde IPM-systeem te voldoen en inmiddels gecertificeerd zijn, werken aantoonbaar conform de beginselen van IPM en zijn hiermee koplopers in een duurzame knaagdierbeheersing. In de loop van 2023 zal iedere professionele gebruiker aan deze eisen moeten voldoen.

Bron: Ctgb


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.