Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Australische microgreensteler herbouwt kas na overstroming en breidt productie uit

En microgreensteler in het noordelijke deel van New South Wales heeft "groter en beter" herbouwd dan voordat zijn bedrijf vorig jaar werd weggevaagd door een overstroming.

Fuve Sixty Farms is gevestigd in Lismore, en eigenaar Pepe Fassos zegt dat ook al is die regio een overstromingsgebied, hij nog nooit zoiets had meegemaakt als wat er in februari gebeurde, toen het waterpeil hoger piekte dan welke overstroming ook in de geschiedenis.

"We zijn ingericht op een gemiddelde overstroming, maar deze vaagde alle infrastructuur weg en zette me terug op het nulpunt. Het was een uitdagende tijd, maar we konden herbouwen dankzij de geweldige steun van de gemeenschap. Al mijn klanten waarmee ik de laatste 5 jaar een relatie heb opgebouwd en die ons graag zagen doorgaan. Lokale bedrijven boden bijvoorbeeld kassen met korting aan of snellere herbouw, en in een aantal gevallen kregen we voorrang. We voelen ons bevoorrecht; we zijn terug en beter dan tevoren, met een professionelere set-up, dus wij zijn er alleen maar beter uitgekomen."

Fassos heeft meer dan 30 soorten basis-microgreens verkrijgbaar. Five Sixty Farms teelt ook unieke variëteiten voor klanten die zoeken naar specifieke vereisten of smaken. Door de uitbreidingsherbouw onderzoekt het bedrijf nu nationale levering via de groothandel en een app, genaamd "GROW Marketplace".

"Voor de overstroming hadden we slechts 100m2 om microgreens, kruiden en andere slasoorten te telen," zegt hij. "Wij teelden voor chefs en restaurants in het hogere segment, op bestelling en per smaakprofiel. We hadden dus een andere service. Nu hebben we herbouwd naar 400m2 teeltoppervlak. Dat verviervoudigt onze capaciteit en maakt het voor ons mogelijk uit te breiden naar een grotere markt, terwijl we het hoge niveau behouden. We zijn blij dat we iets meer kunnen uitbreiden buiten het lokale Northern Rivers gebied en onze producten nationaal kunnen aanbieden. Dat gezegd hebbende, er zijn lokale groothandelaren die we als eerste gebruiken en er is een sterke beweging om onze regio als eerste te steunen. Dus als ik kies voor nationale levering, dan zal ik dat voorzichtig opbouwen, niet overhaasten."

De gezondheidsvoordelen van microgreens verkopen het product
Fassos legt uit dat er vele voedingswaardevoordelen zijn en dat sinds de Covid-19-pandemie het klantenbestand is gegroeid van alleen de horeca (die zwaar getroffen werd door de lockdowns) naar gezondsheidsbewuste consumenten. Eerdere studies toonden aan microgreens tussen de 4 en 40 keer meer voedingsstoffen kunnen bevatten dat hun volwassen tegenhangers.

"De voordelen in voedingsstoffen zijn fenomenaal," zegt hij. "We zien dat chefs microgreens meestal gebruiken als garnering, maar voor de consument thuis is het een noodzakelijk ingrediënt. We zijn actief op beide markten en sturen meer naar de gezondheidsmarkt. Mensen maken vaak groene smoothies; ze voegen microgreens toe als boost, omdat je er niet veel van hoeft te gebruiken, maar toch een grote hoeveelheid antioxidanten toevoegt. Er is ook een assortiment slasoorten, en sommige kunnen zelfs worden gebruikt in gerechten, zoals bijvoorbeeld ze toevoegen aan een roerbakgerecht na het kookproces."

Five Sixty Farms is gecertificeerd als ACO Certified Organic en heeft momenteel het grootste assortiment biologische microgreens in Australië. Fassos is trots op die mijlpaal, die hem ook een voordeel geeft op een markt die op het punt staat sterk te groeien, omdat mensen zich steeds bewuster worden van waar hun voedsel vandaan komt.

"Biologisch is het product aanbieden in zijn meest natuurlijke vorm," zegt hij. "We gebruiken alle natuurlijke elementen, zoals zonlicht en we hebben een goed regenwatersysteem om het te zuiveren en geven goede compost. Het eindproduct is de microgreen in zijn puurste vorm. Vaak zijn commercieel geteelde microgreens geteeld via hydroponics en dat gebeurt allemaal heel snel, waardoor je niet het beste resultaat krijgt. Hoewel mensen die het als garnering gebruiken, daar niet om geven, zullen andere die gezondheidsbewust zijn, dat wel doen. Het is belangrijk voor hen. Ik zou graag zien dat er meer aandacht gegeven wordt aan de microgreensector; omdat die geteeld kunnen worden op kleinere ruimtes, ze duurzaam zijn en we hoeven niet de aarde in om ze te telen. Ze kunnen worden geteeld in kassen; ze verbruiken niet veel energie en kunnen solar gebruiken. Ik denk dat we in de toekomst kunnen bijdragen aan voedseltekorten terwijl we tegelijkertijd de voedingswaarden op niveau kunnen houden; we kunnen niet 400 hectare aan broccoli telen, maar we kunnen de voedingswaarde-equivalent daarvan wel telen in een ruimte van 500m2."

Voor meer informatie:
Pepe Fassos 
Five Sixty Farms
Tel: +61 406 983 681
www.instagram.com/fivesixtyfarms 

Publicatiedatum: