Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"900 kroppen sla per vierkante meter en slechts 4 arbeiders per hectare"

Voor veel telers van bladgroenten is het altijd weer een uitdaging om zoveel mogelijk cycli te telen. Voortdurend worden er moderne geautomatiseerde hydrocultuursystemen ontwikkeld door automatiseringsbedrijven om telers hoge opbrengsten te bezorgen met de laagst mogelijke hoeveelheid arbeid en energie. In de jaren tachtig werden de eerste mobiele gootsystemen geplaatst in Finse kassen. Nu, meer dan 25 jaar later, is het een Fins gootsysteem dat uitstekende productie-aantallen bereikt. "Met ons systeem kan de teler 900 gewassen per vierkante meter oogsten met inzet van slechts 4 arbeiders per hectare,” zegt Tero Rapila, CEO van Green Automation Export.

Het Finse bedrijf Green Automation Export (GAE) werkt al jaren aan complete mobiele gootsystemen. "We bouwen deze systemen nu al enige tijd en hebben zelf veel ervaring in de productie van sla,” zegt Tero Rapila. "Mijn oom is een slaproducent en samen met hem hebben we besloten om een nieuw soort systeem te ontwikkelen, dat lagere arbeidskosten en verhoogde productiviteit mogelijk maakt zonder verlies van kwaliteit."



Na veel brainstormen, ontwerpen en herontwerpen werd het eerste nieuwe systeem opgeleverd en is het nu al 2,5 jaar operationeel. Voor GAE geen reden om op haar lauweren te rusten. "We wilden er eerst zeker van zijn dat alles werkte en natuurlijk wilden we een aantal octrooien voor onze systemen bemachtigen. Dit nam zoals verwacht veel tijd in beslag. Gedurende die tijd hebben we het systeem verder ontwikkeld. Nu we eindelijk in bezit zijn van de octrooien durven we er mee naar buiten te treden.”

Tegenwoordig kan GAE twee soorten NFT systemen bieden. Een ervan is gebaseerd op een traditionele methode. Tero: "Het principe van dit teeltsysteem dateert uit de jaren tachtig, toen de eerste kwekers pionierden met bewegende goten in Finland. Nu hebben we een systeem ontworpen dat per jaar 500 kroppen sla per vierkante meter kan produceren. Maar bij dit systeem zijn nog een aantal manuele handelingen betrokken. Dus het vergt een aantal arbeidskrachten, maar zelfs in Scandinavië, waar de arbeidskosten aanzienlijk zijn, is dit systeem nog steeds zeer aantrekkelijk."

Video van semiautomatisch teeltsysteem:




Voor degenen die nog een stap verder willen gaan, heeft GAE een systeem ontwikkeld dat nog minder arbeid vergt. Van zaaien tot oogsten, sorteren en verpakken: dit systeem maakt gebruik van slechts 4 personen per hectare en produceert per jaar 900 gewassen per vierkante meter. "Dit systeem is vrij uniek en gepatenteerd," aldus Tero. "We zaaien direct in de goot. Alles gebeurt automatisch. Het enige dat handmatig moet worden gedaan, aan het begin van het proces, is het vullen van steenwolsubstraat en zaadcartridges. Vanaf dat moment werkt het hele systeem 2 uur lang volautomatisch, totdat het moet worden bijgevuld."

Video van volautomatisch teeltsysteem:





Tero Rapila van GAE op IPM 2013.


Voor meer informatie:
Green Automation Export
Tero Rapila
+358 44 0404409
tero@gae.fi
www.gae.fi

 
Publicatiedatum: