Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kenniskloof overbruggen voor betere bedekte teelt Nigeria

Het is niet nodig te herhalen hoe CEA [Controlled Environment Agriculture] mogelijkheden biedt om de voedselvoorziening en -veiligheid te verbeteren. Het bekende verhaal is dat het gemakkelijker gezegd is dan gedaan, vooral bij het opzetten van dergelijke teelten. Daarom zijn teler Samson Ogbole en Soilless Farm Lab begonnen aan een missie om telers in Nigeria en andere buurlanden op te leiden.

"Wij zijn technologische begeleiders voor de tuinbouw met een visie om te zorgen voor een wereld waarin voedselteelt niet seizoensgebonden is omdat er geen honger is," zegt hij. "Daarvoor zetten we het gebruik van CEA in met hydrocultuur. Daarnaast gebruiken we kunstmatige intelligentie in onze irrigatie voor precisietuinbouw. Wij geloven dat het proces van voedselteelt gezond moet zijn voor de teler, gezond voor de consument en gezond voor het milieu."

Samson gelooft dat Nigeriaanse telers de hydrocultuur nog niet hebben opgepikt omdat er een wijdverbreid gebrek aan kennis is. "De eerste grote uitdaging is het overbruggen van de kenniskloof rond CEA, want dat is voor ons niet traditioneel," legt hij uit. "Vervolgens is er een gebrek aan inheemse technologie. Als je kijkt naar de technologie die telers in Europa gebruiken, zie je dat zij zo ver vooruit zijn vergeleken met ons. Dat betekent dat wij die technologie moeten importeren als we beschermd willen telen.

Botweg gezegd is de te grote afhankelijkheid van de invoer van technologie niet echt goed voor de ontwikkeling van de natie. En alleen al omdat de Europese technologie sterk afhankelijk is van elektriciteit. In veel delen van Afrika is elektriciteit niet vanzelfsprekend, dus we kunnen geen grote investeringen doen in technologie die afhankelijk is van iets waar we niet voortdurend toegang toe hebben. Dat zou de beschermde teelt eerder tot een obstakel dan tot een stimulans maken."

Gebrek aan kennis
Om de kenniskloof te verklaren, geeft Samson een voorbeeld. "Stel je voor dat je een dokter uit de VS neemt en hem vertelt dat hij hier malaria moet behandelen. Dat is een afdeling waar die arts zich nog nooit in heeft verdiept. Het is alsof je een teler vertelt om yams te verbouwen en van hem verwacht dat hij meteen super bedreven is. Eerst moeten ze begrijpen wat yam is en vervolgens een leerproces doorlopen om de plant en de omgeving waarin hij gedijt te begrijpen.

Zo is het ook met CEA, als je wilt praten over hydrocultuur voor de Afrikaanse bevolking, dan wordt hydrocultuur gemakkelijker te aanvaarden als de persoon in kwestie de omgeving begrijpt en hoe CEA daarin geplaatst moet worden. Als er geen begrip is van de omgeving waarin men opereert, dan is er een ontkoppeling. Je realiseert je plotseling dat de principes die ten grondslag liggen aan dingen misschien hetzelfde zijn, maar dat de uitvoering van die principes anders is.

Met andere woorden, om de kenniskloof te dichten, moeten we het principe van de realiteit bijbrengen. In Europa gebruiken telers bijvoorbeeld lampen en steenwol, terwijl wij andere middelen hebben om vergelijkbare resultaten te bereiken. Het gaat erom de lokale telersgemeenschap te ontwikkelen met behulp van de technologie die we kunnen gebruiken en daarbij de kenniskloof dichten."

Complexiteit onderwijzen
Soilless Farm Lab en Samson zijn dus druk bezig telers of telers to be op te leiden in het begrijpen van tuinbouwtechnologie en hoe dat voordelig kan zijn voor zowel hun bedrijf als de voedselvoorziening. "We hebben een systeem waarmee onze cursisten het hele teeltproces volledig kunnen volgen," vertelt hij.

"Wij willen deze mensen niet alleen leren wat CEA is en hoe het werkt, maar ook en vooral hen het gevoel geven dat ze deel uitmaken van wat er gebeurt, dat ze volledig worden ondergedompeld in wat er gebeurt. We laten hen de omgeving begrijpen in plaats van hen alleen maar op te leiden. Op die manier zouden mensen die uit het noorden komen, weten wat er moet gebeuren om een bepaald resultaat te bereiken. Iemand anders uit het zuiden zou ook hetzelfde resultaat nastreven, maar hij zou zich ervan bewust zijn dat zijn proces anders moet zijn dan dat van de teler uit het noorden. Het belangrijkste is om mensen te laten begrijpen welke verschillende mogelijkheden ze hebben en ze de middelen te geven om die aan te grijpen en hun project voor beschermde teelten te realiseren."

Een gestandaardiseerde toekomst
Tegelijkertijd houdt de missie van Samson en Soilless Farm Lab niet op bij het opleiden van zoveel mogelijk telers. "Telers bereiken en hen de principes van beschermde teelt bijbrengen is de eerste stap. Voor de nabije toekomst willen we een reeks standaarden creĆ«ren waar hydrocultuurtelers naar kunnen kijken. Ook de lokale sector heeft behoefte aan standaardisatie en kwaliteitscontrole. Op die manier kan elke teler de kwaliteit van zijn product meten, waardoor niet alleen de sector als geheel wordt gestimuleerd om zich te verbeteren, maar ook om de markt te voorzien van producten van hoge kwaliteit." 

Voor meer informatie:
Soilless Farm Lab
sfarmlab.com

Publicatiedatum: