Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

1-16 maart 2022: Oorlogsnieuws maar ook mooi nieuws

In de eerste helft van maart domineerden berichten uit Oekraïne het nieuws. Oorlogsgeweld werd ook echt zichtbaar bij kassen. Zo raakten Russische beschietingen de kas van teler Yulia. Ook spanden diverse bedrijven zich in voor transport van hulpgoederen naar Oekraïne. Hieronder een overzicht van wat er zoal, ook naast nieuws uit en over Oekraïne, op GroentenNieuws verscheen.

“Ik zie geen reden waarom The Greenery over 25 jaar niet meer zou bestaan”

Tholen - In 2016 koos The Greenery met Steven Martina voor een CEO uit eigen gelederen. Vorig jaar vierde de afzetcoöperatie haar 25-jarig jubileum. Van die kwarteeuw was Martina achttien jaar van de partij. Sinds dit jaar vormt hij samen met CFO Arthur Swijter tevens het bestuur van de Coöperatie The Greenery U.A. in het zogeheten RVC+ model. In de februari-editie van vakblad Primeur verscheen onderstaand interview over onder meer het aanbrengen van focus, digitalisering en diversiteit. “Dat mensen met droge ogen uitleggen dat we systeemtechnisch de btw op groenten en fruit niet naar 0% kunnen krijgen, daar kan ik met mijn verstand niet bij!”

Faillissement Levarht uitgesproken; gesprekken met kandidaat voor doorstart in volle gang

Tholen - Nadat afgelopen week door de Rechtbank Amsterdam surseance van betaling werd verleend aan J.M. Levarht & Zonen B.V. (Levarht) is op 1 maart 2022 het faillissement uitgesproken over het AGF-bedrijf uit Aalsmeer. Als curatoren zijn benoemd mr. M.R. van Zanten en  mr. M.N. de Groot van CMS Derks Star Busmann. Van Zanten geeft aan vanaf de surseance te hebben gekeken hoe er onderdelen behouden kunnen worden om de schade voor de crediteuren zo klein mogelijk te houden.

Update Oekraïne: Verhaal kweker met verwoest bedrijf en ongekende piek in gasprijs

Met het toenemen van het oorlogsgeweld wordt de situatie in Oekraïne steeds gevaarlijker. Een oorlogssituatie waarin ook een Oekraïens tuinbouwbedrijf werd geraakt. De getroffen kweker deed gistermiddag haar verhaal. Dit en meer in onderstaande update, waarbij we opnieuw berichten over de oorlog met betrekking tot de tuinbouw.  

“Keuze voor maximale flexibiliteit in watergift per kraanvak zien we steeds vaker”

Tholen – Volgend jaar bestaat installatiebedrijf Montera Techniek vijftig jaar. Wat begon als ‘een klein cluppie’ groeide de afgelopen tien jaar uit naar een bedrijf dat nationaal en internationaal projecten uitvoert in de water-, elektro- en klimaattechniek.

Hulpgoederen uit tuinbouwactie gingen vanochtend de grens over in Oekraïne

Tholen - Vanochtend kwam een transport met door kassenbouwer Kubo in samenwerking met tal van (tuinbouw)bedrijven ingezamelde hulpgoederen aan bij de grens met Oekraïne. Sinds halverwege vorige week is men in Monster aan de slag gegaan, na een appje van een collega die in Oekraïne woont. Via hem, en zijn Oekraïense vrouw, is contact gelegd met de burgemeester in West-Oekraïne zodat de hulpgoederen rechtstreeks naar overvolle ziekenhuizen gaan.

Overlijdensbericht Geo van Leeuwen

Op 3 maart 2022 is Geo van Leeuwen overleden. Geo was één van de laatste der Mohikanen onder de echte Westlandse druiventelers en heeft er alles aangedaan om de Historische Druivenkwekerij Sonnehoeck voor het nageslacht in stand te houden.

Arjan van der Ende neemt afscheid van Van der Ende Groep

Per 25 maart 2022 neemt Arjan van der Ende afscheid van Van der Ende Groep. Toen broer Piet van der Ende in 1983 het bedrijf oprichtte was Arjan (destijds 17 jaar oud) medewerker en later ook mede-eigenaar van het eerste uur. Samen met zijn broer heeft Arjan de eerste stappen gezet in de ontwikkeling van het familiebedrijf. Inmiddels is Van der Ende Groep een niet meer weg te denken speler in de nationale en internationale glastuinbouwketen.

“Meer leidingwerk om zo koud mogelijk terug te komen”

Tholen – Wat hebben een Nederlandse groenteveredelaar, een aardbeienteler, een tomatenteler en een teler van specialty paprika’s gemeen? Sowieso dat ze een nieuwe kas bouwen, maar ook ‘delen’ ze dezelfde kasverwarmingsinstalleur, namelijk VB Climate. Het bedrijf legt dit jaar voor Rijk Zwaan, Royal Berry, Schenkeveld en Frestia een nieuwe installatie aan om de kas te verwarmen. Daarbij valt als ‘trend’ op dat de nadruk bij alle projecten ligt op terugkoelen. Marco de Bruijne, Operational Director bij VB Climate, loopt vier projecten met ons door. Het project bij Frestia werd al besproken. 

"De aardbeienmarkt gaat door het dak"

Genson gaat aardbeienplanten telen in Canada

Tholen - De kansen in de Noord-Amerikaanse zachtfruitmarkt zijn al een paar jaar duidelijk voor Marc van Gennip, maar de uitdagingen helaas ook: het zou de plantenkweker minstens 5 jaar kosten om met hun huidige rasaanbod voet aan de grond te krijgen. Dankzij recent verkregen vergunningen en een overeenkomst met Great Northern Hydroponics (onderdeel van Soave Enterprise), het teeltbedrijf van Guido van het Hof, ziet deze toekomst er heel anders uit en kunnen ze van start met de Canadese vestiging van Genson Quality Plants. “De kwaliteit van onze jonge planten kan het verschil maken voor veel aardbeientelers.”

Telers van tomaat naar paprika, leverancier systemen blijft hetzelfde

24 jaar geleden startte vader Bos samen met zijn broer met het telen van tomaten op de huidige locatie in Made. Destijds kozen zij voor een irrigatiesysteem, elektrotechnische installatie en computer van Codema. Onlangs namen zoon Remco, zijn zus Nidia en broer Justin het bedrijf over. Met zijn drieën kozen zij voor een nieuwe teelt: paprika’s. Hun keuze voor de leverancier voor het irrigatiesysteem en computer wijzigde niet. Zij kozen opnieuw voor Codema, vertellen zij in een verhaal met de leverancier. 

Deroose Plants overgenomen door AgriForce

AgriForce is een bindende overeenkomst aangegaan voor de overname van Deroose Plants, één van de grootste weefselkweekvermeerderingsbedrijven ter wereld met een sterke positie in de tuinbouw, plantagegewassen en fruit- en groentengewassen. De aankondiging komt kort na de overname van Delphy door AgriForce.

GreenV lanceert nieuwe divisie voor indoor farming

Stolze directeur Jilles Goedknegt gaat vanaf half april 2022 leiding gaan geven aan een nieuwe divisie voor indoor farming binnen GreenV, de holding waarvan installatiebedrijf Stolze en kassenbouwer Prins sinds begin 2021 deel uitmaken.

 

Jacob Dogterom is overleden

Jacob Dogterom is op de leeftijd van 63 jaar overleden. Jacob werkte bij Delphy. Het bedrijf staat stil bij zijn overlijden. 

 

 

 

 

 

Donderdag 8 december staan we op deze plek stil bij wat er in het tuinbouwnieuws was in de tweede helft van maart 2022.