Michiel Vermeiren, Coöperatie Hoogstraten

"Tot aan maart vrijwel geen Hoogstraten aardbeien, maar erna ligt overaanbod op de loer"

Tholen - Komende winter zullen er vrijwel geen Hoogstraten aardbeien in de schappen liggen. "Normaal hadden we nog wel enkele telers die doorgingen, maar dit jaar zijn dat er, wegens welbekende overwegingen, maar twee", vertelt Michiel Vermeiren van Coöperatie Hoogstraten. "Dat is zonde. Wij hadden het uiteraard ook liever anders gezien, maar we begrijpen de beslissing van onze telers volledig. Op het moment dat de beslissing gemaakt moest worden, was het simpelweg niet te doen om aardbeien te telen tegen de energieprijzen van dat moment. Dat was niet rendabel te maken."

Het betekent dat het aanbod vanuit Coöperatie Hoogstraten tot en met januari zeer beperkt zal zijn. "In februari verwachten we vervolgens helemaal geen aardbeien te hebben, waarna het vanaf eind februari/begin maart hopelijk weer aan zal trekken." Toch ligt daar weer een volgende uitdaging voor Hoogstraten aardbeien, zo legt Michiel uit. "We verwachten dat veel telers wel zullen opplanten als normaal, maar afhankelijk van kosten als energie zal er wel wat spreiding en verlating in de teelt zijn. Dat is iets waar we de komende weken en maanden over in contact zullen staan met onze telers."

Dit brengt namelijk wel de nodige zorgen met zich mee. "Als de belichte aardbeien een stuk later op de markt komen, kan dat in april/mei resulteren in een samenkomst op de markt met de koude teelt. Dit zou weer kunnen zorgen voor fors overaanbod in die periode. Tot aan maart zijn er dus vrijwel geen Hoogstraten aardbeien, maar erna ligt overaanbod op de loer. Het blijft koffiedik kijken, maar is wel iets waar we goed in gesprek over zullen moeten gaan de komende periode. Het is op het moment zeer kalm, maar we moeten alert blijven."

Marcel Biemans terug aan boord
Naar volgend jaar toe kijkt de coöperatie hoe ze om moet gaan met de diversiteit in rassen. "Telers zijn, wegens meerdere overwegingen, aan het zoeken naar nieuwe, goede rassen. Ook in de doordragers, waardoor we daar wellicht meer van zullen zien in komende jaren. Dit is een taak voor Marcel Biemans, die weer terug aan boord is gekomen. Zo kunnen we daar als merk beter mee aan de slag gaan."

Voor meer informatie:
Coöperatie Hoogstraten
Loenhoutseweg 59 
2320 Hoogstraten, België
+32 33 40 02 11
info@hoogstraten.eu   
www.hoogstraten.eu     


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.