Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Daggasprijs voor week 48 ingeschat op 120-130 €/MWh

De TTF-gasprijs tikte deze week de 130 euro per megawattuur aan. Er was sprake van een prijsstijging vanwege 'prijsopdrijvende' berichten. Gisteren zakte de gasprijs alweer iets. In deze nieuwe crisisupdate een terugblik op de energieweek en nieuws van het prijsplafondfront.



De TTF-gasprijs voor december sloot donderdag op ruim 123 euro per megawattuur. Dat is 6 euro lager dan woensdag. Vanochtend zat er nog geen verdere prijsdaling in. Bekijk hier de actuele cijfers.

De TTF 'Day ahead'-prijs zakte gisteren net als de korte termijngasprijs voor december op de TTF. Vanochtend om 11 uur lag de 'day ahead'-prijs iets hoger dan donderdag. Voor de decemberprijs gold dat niet.

Het koudere weer dat eraan komt (met temperaturen in West-Europa die onder het langjarig gemiddelde komen te liggen volgens de voorspellingen) en minder wind stuwden de gasprijs op. Ook de EPEX-prijzen voor elektriciteit stegen. Vanochtend tikte de prijs hier bijna 250 euro per megawattuur aan. Een prijsniveau voor 'alle uren' dat voor het laatst medio oktober werd genoteerd.

Voor de elektriciteitsprijzen speelt ook de beschikbaarheid van Franse kerncentrales een rol. De berichten hierover vielen tegen. Bij de start van 2023 is er 'slechts' circa 40 gigawatt beschikbaar, weten de specialisten van AgroEnergy. Zij wijzen verder ook op dreigementen van Gazprom als prijsopdrijvend nieuws. 

Er wordt al tien dagen op rij gas aan de Europese voorraden onttrokken, stipt men verder in de update aan (hier moet een nieuwe Haagse gasvulupdate dat bevestigen). Dat is gebruikelijk in deze tijd van het jaar, maar de markt vindt het toch spannend om de percentages terug te zien lopen, constateert AgroEnergy.

Het resultaat was ook meestijgende gasprijzen voor 2023. De energiespecialisten valt het op dat voor dat jaar 'alle maanden rond hetzelfde prijsniveau handelen.' Het prijsverschil tussen de winter- en zomerkwartalen was deze woensdagmiddag slechts ca. 2 €ct/m3. "Dat geeft aan dat de gasvraag deze zomer naar verwachting hoog blijft om weer met goed gevulde voorraden de volgende winter in te kunnen gaan." In 2024 is het verschil groter, wijst AgroEnergy in haar update aan. Bekijk de hele update hier. 

De Europese energieministers zijn weer niet tot een definitief akkoord over een prijsplafond voor gas gekomen. BNR schrijft erover en wijst er ook op dat Rusland alvast heeft laten weten dat landen die een prijsplafond voor Russisch aardolie steunen, geen olie meer zullen krijgen