De Belgische pruimtomatenteler Hortipower werkt voor het tweede seizoen met het PATS-C systeem. Op het bedrijf worden mottenplagen met 10 systemen automatisch gemeten. Het systeem draagt direct bij aan het IPM programma en maakt deze gebruiker alerter op plagen.
Astrid Sneyders, teelt manager bij Hortipower: “Dit seizoen zijn we in januari gestart met de teelt. Tegelijkertijd zijn we ook gestart met het monitoren van mottenplagen met PATS-C camera's. De eerdere waarneming van tomatenmineermot en Turkse mot is zeker nuttig. Het draagt bij aan ons IPM programma en, afgezien van de wekelijkse scouting die we reeds uitvoeren, maakt het systeem ons ook alerter. We weten nu op welke moment en waar we gerichter naar bijvoorbeeld de Tuta absoluta moeten zoeken, zodat we hotspots direct aan kunnen pakken.”
Rani Mertens, onderzoeker bij Proefcentrum Hoogstraten vult aan: "De tomatenmineermot komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, maar is vandaag wijdverspreid aanwezig in tomatengewassen in Europa en andere continenten. Dit plaaginsect kan wel 4 tot 6 weken in het gewas aanwezig zijn voordat deze, bijvoorbeeld door gewasschade, opgemerkt wordt. Met PATS-C zijn we nu veel tijdiger op de hoogte van een eerste infestatie. Hierdoor kunnen we nu veel sneller ingrijpen, en de populatie in de vroege ontwikkeling bestrijden en stoppen, voordat het een plaag wordt."
“Dit betekent minder interventies, wat ons spuitrondes en bijbehorende kosten scheelt. Omdat PATS-C elke nacht de plaaginsect activiteit monitort, kunnen we ook het effect van elke interventie op de populatie volgen via het dagelijks bijgewerkte dashboard. Als teeltmanager is PATS-C van onschatbare waarde, omdat we nu minder tijd hoeven te besteden aan scouting en tijdig actie kunnen ondernemen tegen plaaginsecten”, sluit Astrid af.
Voor meer informatie:
PATS
Kluyverweg 1
2629 HS Delft
+31 (0) 6 330 876 50
[email protected]
www.pats-drones.com